zondag 21 september 2014

We drijven in een zak met chips!

Eindelijk weer zeilen, weg van hier, op naar een nieuwe bestemming.
Niet dat we er niets aan vonden, integendeel  het was er erg mooi maar de drang is er, nog steeds! Elke dag 2 keer het weer checken. Na 9 dagen was gewoon tijd om te gaan! West 10 kn later iets zuidelijker draaiend, eindelijk een mooie kans.
weer westwaarts onder de brug door
De dag daarvoor waren we al van de ankerplek tegenover Lissabon weer terug gevaren naar Oeiras, waaruit we dan de volgende ochtend gaan vertrekken.
Er waaide al een stevige wind, en voeren van de ankerplek weg een uurtje voor dat de eb ging lopen.
Zodat we niet de volle eb tegen de staande golven in kregen.
Dit plannetje kwam deels uit maar we hadden iets… eerder nog moeten vertrekken en kregen evengoed nog even te maken met flinke korte en steile golven.. en hebben zelfs nog even liggen te steken met een zware bui.
vroeg in een hoge deinig
In Oeiras was de haven vol en konden gelukkig liggen bij de oliepomp, makkelijk aanmeren en morgen wegvaren, een kleine 15 min. Later kwam ook de White Wich binnen die bij ons opzij kwam.
Het was een bezig middagje.. van een was doen, boodschappen halen en wat diesel laden water tanken etc..
Weer een dag van hard werken dus.
Volgende ochtend gooiden we gelijk met de buren om even voor 7 uur de touwen los.
We waren voorbereid op een slecht eerste uurtje, deining tegen tij.. er zou eerst nog een deining van zo’n kleine 3 meter staan..
Maar alles viel mee.. en de zeilen konden gelijk bij, en de motor even tot we goed vrij waren van de monding, en daarna lekker varen!
De deining was nu gelijkmatiger wel hoog maar kwam wat achterlijk binnen dus geen last van.
Daar waren ze weer
Na een fikse bui nam de wind wat toe en bleef hij zo’n 14 knopen waaien, een flinke knik in de schoot (is bijna halve wind voor de niet zeilers), vlogen we lekker vooruit in het fel schijnende Portugese zonnetje.
Na 2 uurtjes boven de Lisboa Canyon  (3200 mtr diep) hadden we honderden dolfijnen weer om de boot heen zwemmen ook bij de boot natuurlijk, maar waar je ook keek zag je dolfijnen springen,dit was ons kadootje voor vandaag.
ff kijken
Om 4 uur in de middag liepen we de haven van Sines binnen, 57 mijl verder met een hoog gemiddelde van 6,3 knoop.
Het was een geweldige zeildag sinds een hele tijd, en blij toe want de weerberichten voor de rest van de week houd zeer weinig wind in..
Sines is een mooi stadje verscholen achter een grote industriehaven, bij de aankomst denk je waar beland ik nu, maar als je verder de 2e kom in vaart waan je je zelf helemaal op een andere plek.
de gashendel ging veel te zwaar
Na ?? jaar weer eens op de plank
maar nog niet verleerd.
Het kommetje staat bekend om zijn warme water! Kijk dat klinkt goed en gaan we natuurlijk uitproberen en  de volgende dag lagen bijna alle aanwezige Nederlanders al in het water, suppen, windsurfen, zwemmen, snorkelen, onderwaterschip schoonmaken etc..
Maar ook bovenwater was er wat werk..
Het water was ook lekker, een 23 graatjes, na de koude Ria’s zeer welkom.
Hier in deze haven is er een vreemd fenomeen, als je in de boot zit hier allemaal geknisper! Al wordt er chips gekauwd.
Eerst denk je er loopt wat water ergens, maar na een tijdje lijkt het toch van buitenaf te komen,.. vissen die aan je boot zitten? Nee dat is het niet, seismologische activiteiten? Bij navraag ook niet..
Wat is het wel, nou niemand weet het!  ook de havenmeester heeft geen idee.
Wel weet hij te vertellen dat iedereen het er over heeft, en het aan hem vraagt!
Het is het praatje van de dag, maar Jocé had het antwoord: we liggen gewoon in een zak met chips!

Volgende dag even lekker fietsen, mooie lege fietspaden allemaal nieuw aangelegd.
massa's water
We zijn aan de noordkant van Sines en fietsen langs een kilometers lang strand. Reusachtige golven beuken op rotsen en op het strand. Als je er staat te kijken trilt de grond. het is een warme dag, maar op de fiets hebben we een lekker windje!
Dinsdag willen we weer verder.. het wordt grotendeels motoren omdat er geen wind is, maar ja, voor 20 euro liggeld koop je ook 15 liter diesel! En dat is al 9 uur varen!
Dit wordt het laatste stukje naar kaap Sint Vincent waar we oost over gaan de Algarve in


Geen opmerkingen:

Een reactie posten