dinsdag 16 september 2014

Soppende Teva's en geduld

Het zwembad van de haven
de haven van het zwembad
We liggen al weer 3 nachten in de haven van Oeiras, een luxe haven met alle faciliteiten vanaf een shuttlebus tot en met een groot zwembad, winkeltjes en uiterst vriendelijk personeel dat 24 uur voor je klaar staat! Maar vandaag gaan we weer verder naar Lissabon, een 8 mijltjes varen,  maar met het tij mee van een 3 knopen zijn we er zo. Wachten op het goede tij is hier in Oeiras wel een noodzaak, zo ook met binnenlopen, nu met springtij haal je hier voor de haven plaatselijk wel een ruime 4 knopen stroom..
Wij kwamen in Oeiras  per ongeluk op tijd  binnen, maar enkele na ons hadden er grootste moeite mee! En kropen met de zenuwen en een gangetje van 1 knoop vooruit, met flinke stroomkuilen in het water.

We gaan vandaag verder naar de marine  “Doca De Alcantara” een dicht bij het centrum gelegen haven met uiteraard verschillende faciliteiten maar géén zwembad, géén wasmachine, géén shuttle bus, bij een lawaaiige brug, en met deze zuiden wind overvliegende vliegtuigen! voor de rest kan je hier lekker slapen omdat er geen deining in de haven loopt.
Onder het varen kwamen we onder de “Ponte Salazar”  brug door, deze dateert uit april 1966 maar in 1974 werd hij tijdens de Anjerrevolutie omgedoopt tot “25 aprilbrug” hij is 2.27 km lang en is 70 mtr hoog en gebouwd door de zelfde company die de ook de San Francisco Oakland Bay bridge heeft gebouwd.


Zo dat was even een stukje cultuur.

Er liggen ook verschillende cruiseschepen hier voor de kade , één daarvan valt nogal op het is de “Wind Surf” Het grootste zeilende Cruiseschip ter wereld, van 187 meter lang.Uitgerust met 5 masten waar rolzeilen op zijn gemonteerd, een beetje vreemd om te zien. Lissabon zelf is een zeer mooie stad en je vind er van alles.
Na de aardbeving van 1755 is gehele stad weer opgebouwd, dus de zeer oude gebouwen zoals in Porto vind je hier niet! Maar dat maakt de stad zeker niet minder mooi.

De stad bestaat uit verschillende wijken met allemaal hun eigen karakter, we hebben er vele van gehad.  Kleine nauwe straatjes, vele kleine winkeltjes gerund door Pakistanen, Chinezen, Turken en vele andere culturen.

Het is prachtig om er allemaal doorheen te banjeren, maar
uiteindelijk na 3 dagen gaan de spieren opspelen en hebben we eigenlijk genoeg gezien.

Twee dagen logeren in de haven Alcantara vonden we ook meer als genoeg.
Veel lawaai van de brug, de havenmeester vindt zijn telefoon belangrijker dan de gast aan de balie, de douches zijn niet schoon (wel veel warm water) en met de zuiden wind vliegen er overdag ook nog vele vliegtuigen over, maar dan zijn we er niet….
We liggen nu aan een mooring bij Seixal 
tegenover Lissabon. Lekker rustig  en een beetje draaien op de stroom. Een klein niet al te bekend plekje
Hiervandaan gaat er een ferry naar Lissabon en met 20 minuten ben je al weer in de stad.. en gaan we dus nog een dagje plannen naar Sintra en Cascais.. maar wel na alleen  als het weer opknapt.
Vandaag veel regen gehad, en omdat we de Teva’s af en toe moeten weken om de geurtjes er af te halen blijft er natuurlijk zeep hangen, dus liepen we te soppen met schuim op de voeten.. door de straten van Lissabon.
Avonds hoorden we onze oudste zoon Tjerk op zender, hij lag met zijn schip bij noord Finland in de Botnische zee z’n 2000 mijl bij ons vandaan, een gesprek ging niet want er was te veel ruis bij, maar wellicht de volgende keer als ie wat dichterbij is.. of de weersomstandigheden beter

Voorlopig zullen we hier ook wel een tijdje moeten blijven liggen, het lage druk gebied zakt weer af naar ons toe, en niet eerder dan na aankomend weekend , komt er weer een gaatje..
Ons geduld wordt op de proef gesteld, kunnen we zolang wachten? We hebben tijd..!
Maar we willen hier eigenlijk weg, er is genoeg gezien.. en verder zuid in varen...

Maar wanneer… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten