Tips

We krijgen regelmatig vragen van mensen die aan het voorbereiden zijn, over verschillende dingen, en heb ik besloten even er een aparte pagina van te maken, waar alvast wat handige dingetjes in staan althans dat vinden wij natuurlijk.
We hebben de boot flink naar ons idee uitgerust voordat we vertrokken..
Meeste dingen lazen we op andere website's en daar voegden we onze eigen ideeën bij in. Er zijn natuurlijk 1000den  dingen of reserve spullen maar die gaan ik allemaal niet noemen,
Maar toch zijn er enkele artikelen aan boord die wij veel gebruiken en naar onze ervaring handig zijn onderweg..
Hieronder een lijst met middelen, en dingen waar wij van vonden waar je veel aan zal kunnen hebben! Maar ook hier geld dat je je eigen ideeën er op kan toepassen.
De pagina is wat simpel gepresenteerd zo ook de pagina van onze belevenissen, maar dat komt nog steeds door de fijne samenwerking tussen Apple en Windows!
Er zal af en toe misschien een artikel worden toegevoegd, en als er vragen zijn kan er altijd een mailtje worden gestuurd! dat doen er velen..

Als eerste wil ik iedereen waarschuwen voor batterijen!
Vandaag werd ik er weer mee geconfronteerd dat de batterijen gingen lekken!! Ik houd dat (gelukkig) goed in de gaten maar het heeft ons al verschillende dingen gekost die niet meer werkten.
Vandaag was het de afstandbediening van de piloot die niets deed maar was gelukkig op tijd.
De batterijen gaan in een warme omgeving eerder lekken! Ook de bekende waarvan ze zeggen dat ze dat niet doen. Batterijen die we als reserve meehadden waren al nieuw in de verpakking gaan lekken terwijl de datum nog twee jaar verder was.. Dus... pas op!  (Geheugen batterijen ook die in gps of navtex etc..)

1- Een koker Variobond (De ijssel coatings)  een epoxi in een koker die zich automatisch mengt en zo ook erg lang houdbaar blijft. Wij bewaarden deze in de bilge en nu na 2 jaar is het nog steeds.. de dop er af en gewoon bruikbaar.
.

2- 2 kokers max kit, de bekende sika wordt zoals iedereen weet snel hard en ben je aan het peuteren om er elke keer wat uit te krijgen. Max kit is een polymeerkit en na een maandje of zo of langer gelijk bruikbaar, deze bewaarden we ook in de bilge..

3- 2 componenten lijm van Bison gebruikten we voor alles wat stuk ging van schoenen tot douche kop.. voor ons een veel gebruikt artikel..

4- Seamgrib een lijm om alles betreft kleding aan elkaar te lijmen, zeilpakken, bimini, buiskap etc.. naden tegen elkaar en een klein rupsje seamgrib er op en stevig vast.

5- Slappe vaatjes, wij hebben deze eerst gekocht bij de action maar gingen snel kapot door de zon of andere manier, daarna opnieuw aangeschaft in Spanje en Portugal je vindt ze daar bij de meeste Chinese winkels en goedkoper dan in Nederland ca, € 3-4.00
Deze gebruikten wij voor vuil (buitenboord ophangen) als we vis vangen ging hij gelijk in de bak wat veel bloedspetters in de kuip voorkomt, voor de was en ga zo maar door.. We hebben er 3 stuks..

6- Gasflessen, neem kunststof... wij hadden 2 oude stalen flessen mee voor extra en zijn ze leeg weg er mee, dat duurde wat langer maar zo bij de Canarische eilanden waren ze al gigantisch verroest! Ondanks afspoelen met zoet! Verder hebben we kunststof wat ideaal is. Campinggas wordt alleen gevuld bij de Franse eilanden, verder in de Carieb moeilijk, de Europeesche kan in de gehele Carieb wel worden gevuld. Boven St Maarten wordt het voor beiden erg moeilijk en in Amerika niet meer en hebben we een tweede hands kunnen kopen met Amerikaanse aansluiting

7- Tralies in de luiken in kajuitingang, buiten dat het veilig is voor inbraak (wij geen last van gehad) is het handig als je van boord gaat zodat je alles open kunt laten om door te waaien, anders kom je in een hete oven als je weer aan boord komt.

8- Wij hebben het voorste luik omgedraaid met de opening naar voren daaroverheen hebben we een windvanger laten maken en dat ventileert de gehele boot en met regen luik ietsje dichter en het blijft ook droog,

9- Wateropvang, wij hebben een zeil op de punt vanaf de mast tot de preekstoel, vooral voor de warmte maar met regen laten we hem vieren en met een doorvoer er in vangen we water op in jerrycans of gelijk in de tank, dit zeil is vrij groot en met een echte tropische bui vangen we zo een 120 liter op. Daarop volgend hebben we in de bimini ook een afvoer gemaakt, deze gebruiken we erg veel en kan onder het varen (dan regent het ook) worden gebruikt.

10- Zonnetent, in het begin niet nodig maar, in de Carieb onmisbaar vanaf de mast tot de bimini (iets overlappend) wij hebben er geen zijflappen aan maar spijt van, en hangen nu stukjes zeil daar neer, en willen we nog even laten aanpassen hoogte flappen ca. 50 cm

11- Lampje onder de buiskap, wij hebben hiervoor een dubbele ledstrip in warm wit en regelbaar. Handig achter het anker maar ook onder de nachtwachten zodat je lekker kunt lezen!

12- Een klein ankertje voor de rubberboot is ook erg nuttig, deze hebben wij vrij vlot aangeschaft omdat je steiger niet altijd de ideale opper verschaffen en je aan de hoge kant ligt met wind en golven, met dit achteranker hou je keurig je dinghy af, en houd je hem heel! Je wilt niet zonder dinghy hier! Ook bij het strand gooien we hem regelmatig vlak voor de kant voor anker en hoef je niet met hem te slepen.

13- Jerrycans, wij hadden blanco oliebestendige jerrycans meegenomen, maar in de Carieb begon het al, lekken en sommige verpulverden bij het optillen. Wij hebben hier de Scepter Jerrycan's gekocht, Blauw voor water, geel diesel etc.. De blanco cannen kunnen wel maar ze moeten geheel worden afgedekt!
Alles hier van kunststof breekt verteerd of lost op in de zon en dat in enkele maanden tijd!
dit geld dus ook voor klemgespen, ritsen en alle andere niet UV bestendige materialen!
De enige sterk zijn de Scepter Jerrycans geel voor diesel blauw voor water en rood voor benzine
Voor deze keer een beetje reclame! we hebben ze eindelijk in de winkel op voorraad. in ieder geval flink goedkoper dan de Carieb.


14- Douchen, omdat we zuinig met water moeten zijn, (geen watermaker) kan je niet uitgebreid lang douchen, wij hebben in Nederland een 8 litertank gekocht met pomp en slang en douchekopje als we hebben gezwommen zepen we ons in met de zoutwaterzeep van Davis of yachticon, daarna spoelen wij ons af met deze waterpomp meestal gevuld met lekker zacht regenwater..

15- Wij hebben ook een kleine stofzuiger aan boord, nodig nee! Handig? Ja.. Op 220 Volt  kostte zo'n 23 € ..  (Conrad) Zo af en toe kan je de boot er even lekker mee ontstoffen uit alle kieren.

16- Drinkwater handpomp, vanaf Spanje kan je de 5 literkannen met drinkwater al kopen, een erg handige fles (wij deden ons vuil met de oversteek er in bewaren, dan heb je geen stank (grote dop)) maar bij de bekende Chinese winkels kan je een handpompje kopen voor enkele euro's die je op deze flessen plaatst neem er twee voor de breek, hier in de Carieb niet meer gezien.

17- USB kabels..  Wij hadden een paar reserve mee, en waren er blij mee. Door de zogenaamde zoute pleuris zijn de USB aansluitingen die je regelmatig gebruikt zeer snel aan het oxideren, wat de verbinding niet bevorderd. Zo ook de aansluiting op de I-Pad hebben we er 2 nieuwe moeten aanschaffen!

18- Pepperspray, gelukkig niet nodig gehad wij hebben ze verdeeld over de boot in van die plastic klemmetjes die in de watersportwinkel vind.. Waar je ook bent in de boot is er altijd eentje in bereik.

19- Ventilators, 24 uur per dag is te veel maar het grootste gedeelte staan ze aan, bij de keuken, navigatiehoek en de slaapplaatsen.. Omdat er niet altijd wind is het een zeer welkome gevoelskoelte.
Wij hebben de Sirocco's (4 stuks) van Caframo.. Het zijn niet de goedkoopste, maar wel de stilste en de zuinigste van alle ventilatoren.

20- "Flopperstopper" niet veel mensen hebben of gebruiken deze, vanwege de onbekendheid.
Wij hebben bij ons in de winkel besteld en hebben er veel héél veel plezier van gehad.. (En nog) dat je overal stil niet slingerend voor anker ligt is een fabeltje.
En regelmatig ga je dwars op de deining liggen, door dat de wind wegvalt of er nog deining dwars er in komt.
Deze stabilisator laat je niet stilliggen maar voorkomt dat je door blijft slingeren wat het leven aan boord zeer aangenamer maakt! Met het verschil van weggaan of blijven liggen! En.. lekker slapen.

21- Mug, het Handigste ding momenteel aan boord een antislip koffiehouder, staat altijd op het aanrecht schuift niet en je koppies blijven staan.
Zo ook als je een omvormer aan boord hebt is een snelkoker een zeer gasbesparende oplossing! onze koker is 500 watt wat goed is om te gebruiken, zwaarder neemt erg veel stroom, deze gebruikt 75 Amp voor enkele minuten.. dus twee bakjes koffie kost zo'n 4 amp.. (1,25 amp/min)

22- Omnipan, ideaal voor even voorgebakken broodjes op te warmen, ouder brood even oppieffen, zelfs een brood wordt er in gebakken neemt weinig gas vanwege de grootte!


23 - Vacuümzakken... wij hebben verschillende vacuümzakken mee (in grootte) wat erg handig is en veel ruimte bespaard! Voor de warme kleding die je toch straks weer nodig hebt, of je zeilpakken.. Kijk met kopen wel naar de kwaliteit! Wij hadden wat duurdere gekocht en later goedkopere via het internet, en je raad het al de goedkopere liggen verdeeld over de Carieb in de vuilnisbakken. De betere zijn vacuüm getrokken en dat zijn ze na 2 jaar nog steeds!
het scheelt echt heel veel ruimte zoals bv de donsbedden!!

24 - Houd rekening met de zon dat er schaduw is aan boord.. maar wat veel mensen vergeten is dat het ook erg hard kan regenen, en daar ook zeker rekening mee moet worden gehouden.
Rondom de bimini hadden wij afritsbare zijstukken, en een groot dak vanaf de mast tot over de bimini, waar wij nu in Nederland nog een klein zijstukje (ca. 40 cm) hebben op laten naaien voor meer schaduw.

25 - Bankschroef.
voor evt klussen (en die komen er) hebben we een bankschroef meegenomen. Een simpele die je ergens op kan vast draaien, erg handig en voor niet al te duur verkrijgbaar..

26 - Opbergbakken van Ikea
       

Deze Scubb bakken zijn ideaal voor op de plekken waar de spullen anders hopeloos heen en weer schuiven. Het blijft op zijn plek en is netjes.. Wij gebruikten ze in elke kast en plank
als je ze niet gebruik rits je de bodem open en berg je ze plat weg..

27- Eierdoosjes.
hebben we veel (toevallig mee) plezier van gehad, overal in de Carieb krijg je de eieren los mee, en is deze erg handig gebleken


Scepter jerrycannen (benzine, water en diesel)
Jerrycannen!
Wij hadden enkele jerrycannen aan dek staan, dit voor de ruimte. Jerrycannen zijn eigenlijk onmisbaar omdat je niet overal even aan de kant kan. En dan moet je diesel of water bijvullen met je dinghy en een kraan op de kant.
Er is veel kwaliteit maar de enigste die heel blijven in de zon zijn de scepter jerrycannen. en evengoed kan een kleedje er over geen kwaad.
Resultaat van een half jaartje Carieb.
dit (was) een 20 liter jerrycan.
Valt volledig uit elkaar

Ondertussen ben ik een recent bijgewerkte documentje tegengekomen. Hierin staan veel dingen over muggenbeten en ander ongerief. Ik vond dat welk een heel nuttige aanvulling..
Heb hem opgeslagen en je kan hem hier downloaden

2 opmerkingen:

  1. Jocé en Ron, hartelijk dank voor deze nuttige tips. Gaan onherroepelijk nog weleens van pas komen.
    Groetjes John & Natascha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke tips! De tip over de stofzuiger vind ik best handig. Nu heb ik er ook over zitten nadenken of het wel nodig was. Niet echt, maar het is wel handig inderdaad. Ik ga gewoon een stofzuiger aanschaffen. Dan kan ik aan boord ook gewoon lekker stofzuigen als ik daar behoefte aan heb!

    BeantwoordenVerwijderen