woensdag 12 juli 2023

Tot ziens Faeröer... Welke ervaringen

Zoals we al vermelden hebben we de volgende dag een mooie wandeling gemaakt in Vestmanna. omhoog lopen en naar de bovenste gelegen stuwmeren geweest. Het was een mooie dag van weer en ook voor een paar dagen de laatste mooie dag.


Een van de 4 stuwmeren die met elkaar
in verbinding staandaar gingen de steigers..

  Volgende morgen...Regen, lage bewolking en harde    wind. zo kan het dus ook. 
  Er hangen 2 grote balfenders een kleine en 6       cilinder fenders tussen de boot. We liggen iets aan   lager wal met de kont in de wind, niet veel maar   genoeg om even alert te zijn.
 Vanmiddag wordt het weer minderen draait ie meer   naar zw.
 Kijken maar even waar we morgen naar toe gaan,   vandaag in ieder geval nergens.
 Tot op een 2 uur middags er een jongen langs kwam   die vertelde dat we weg moesten.. huh.. het waaide   gelukkig al minder.. alle drijvende steigers werden   weggehaald en we moesten verplaatsen. 


bij de pijl was de steiger wij liggen in de circel
De steiger waren hier neergelegd voor een evenement wat hier had plaatsgevonden.
We konden dwars tegen de kant! dat doe ik niet met 1,5 meter verval kom je gemakkelijk met de scepters onder die grote banden en het is lagerwal. Vlug boodschappen gehaald en toen we terugkwamen lag er al een gedeelte voor de kant.
En even later voeren we de haven uit naar een plek achterin de baai waar we ankerden voor een klein strandje.. een dagje rust!
Na het eten keken we op de webcam die hier was, en idd de hele steiger was al verdwenen..
We hadden een rustige nacht en vertrokken rond 12 uur naar het eiland Koltur, het is een privé eiland waar nu nog maar 1 boer in de zomermaanden woont. je moet permissie vragen om aan land te komen en dat hebben we met de mail gedaan.. er is een ankerplek bij een strandje of pier en een mooring omdat het nu een tijdje weinig of geen wind aangeeft gaan we daar even naar toe.
Geen wind dus maar op de motor
Het was wat nevelig maar geen probleem en kregen weer mooie plaatjes langs de kanten te bekijken. Je komt werkelijk ogen te kort, zo vaak het schouwspel weer veranderd.
Koud was het wel.. als de zon er bij is goed te doen, maar als ie weg is....
En dan lees je in Nederland 28 graden.. 
Even verder liepen we weer helemaal de mist in, jammer  
Gaf wel mooie plaatjes in de heldere plekjes


Na een paar uurtjes varen kwamen we bij Koltur aan, (betekent kleine hengst) de Orion lag er al en kon van de mooring gebruik maken. Wij lieten het anker zakken voor het strandje in mooi wit zand. Dik tevreden het is mooie ankergrond en niet om over wakker te liggen.
Het moest er toch van komen, bakskist leeg en vanaf onderaan de dinghy opgescharreld.
Met het zweet in de naad lag ie even later opgeblazen te bengelen aan de grootval.
Maar even de kant op om wat te bekijken alvast.
Er was nog een oude boerderij hoe het vroeger was, geheel gerestaureerd en in werking tot rond 1900
Toen hebben de mensen het eiland verlaten. Heel vroeger woonden er 50 mensen en waren er 4 boerderijen. Met dagen zoals deze dat het helemaal blak was werden er koeien naar de overkant of terug gebracht. Dit werd gedaan in een roeiboot met 10 roeiers en de dieren moesten zwemmen! Wel werden hun koppen boven water aan de boot gebonden... 
Toe de laatste inwoner het eiland had verlaten moest er weer iemand op verblijven van de regering daar heeft de huidige "Boer" Bjorn op ingehaakt. 
In het begin wat hooglanders en schapen nu nog een paar schapen en verder beheer en opvangen van toeristen met evt verblijf.
Wij troffen Bjorn  op onze avondwandeling, alle toeristen waren van het eiland en zijn vrouw was naar het vasteland, en nodigde hij ons uit voor een biertje dat vond ie wel gezellig.
En zo hoorden we veel over het eiland en zijn geschiedenis. Veel leuker dan ergens te lezen. Hij was ook erg geïnteresseerd in de boten en vroeg zich ook af waarom ie niet omvalt met zo'n hoge mast.. (dat vragen meer mensen zich hier af) en zo met elkaar was het erg gezellig.
Er was nog een mooring over en hij vroeg die mag je gerust gebruiken hoor.. hij was echt bezorgd dat wij met een ankertje daar lagen. Hem gerustgesteld en uitgelegd waar aan we vast liggen..
We hadden een primeur, we waren de eerste jachten die hier de nacht doorbrachten.. dit had ie nog niet eerder meegemaakt en hij zit hier al een 30 jaar.. 
De toekomst: schapen gaan van het eiland. het hoge gedeelte wordt afgeschermd en daar mag de natuur zijn gang gaan. en hopen dat de oudere planten e.d. weer opkomt zonder dat het begraast wordt.
De lage helft krijgt een bezoekerscentrum waar ook overnacht kan worden voor scholen etc.. het oude gedeelte wordt/is een museum.
de haven wordt groter.. al met al ben blij dat we hier nu al zijn geweest.


Na een heerlijke nacht gingen we om 10.00 u met het bootje naar de kant.. er waren wolken maar af en toe zon. we wilden naar de top en hopen als we boven zijn dat het helder word.. 

Maar eenmaal boven na toch wel een venijnige klim naar 477 mtr hebben we even gewacht.. maar na een kwartier werden we kouder en namen het maar zoals het was. en daalden we langs de andere zijde af.
En na een tijdje klaarde het weer op. zochten een plekje uit de wind achter een steen en gingen mooi zitten te eten en een lekker bak koffie.
Ook de eerste puffins weer aan land gezien.

Je blijft je verbazen


Schapen in alle kleuren..


  We hebben mooie wandeling gemaakt naar de 2 bergtoppen 477   mtr en 111 mtr..  na 7,5 km waren we weer terug op de boot en   hadden de Pat Panick al voorbij zien varen.
  Die waren onderweg naar het eiland Hestur. (betekent Paard)
 We hadden gevraagd om even door te geven of er nog plek was   Ondertussen maar even gaan zwemmen (één rondje boot) en   daarna lekker douchen, daar knap je van op..
 Inmiddels vernomen dat er plek genoeg was en even later waren we op weg.

Daar kwamen we 45 minuten later al weer aan, varend door de mist, maar wel een lekker windje alleen op de yankee.
Aangekomen, vastgemaakt en wat nu.. waterslang bij de hand... en.. elektra.. wat kan een mens weer blij zijn van zoiets simpels.. Met stroom geen probleem, maar ff lekker nergens omdenken is ook wel eens lekker.. Alle tanken ook weer vol. we krijgen op de steiger maar 209 volt meette ik de lader doet soms raar maar het lukt, elektrisch kacheltje er bij.. Lekker zitten...
Morgen maar ff kijken wat we doen.

   Met wakker worden konden we de toppen zien!   kijk   dat ziet er goed uit..
 en om half 11 vertrokken we met de Adelheid en Las   naar de zuidkant van het eiland.
 ondertussen was er weer lagen de hoger gelegen   stukken alweer in de wolken en besloten we maar   laag te blijven.
 Lopend langs de bergwand zuid in en weer   bijpraten.. onderweg zagen we de Orion langs de   kust varen op weg naar het haventje bij ons.
 Aan de zuidkant lekker gezeten uit de wind en de   zon kwam er ook weer lekker bij. De hele berg   klaarde op en gingen we vanaf daar omhoog..
 Daarboven kwamen we op een mooi plateau met verschillende meertjes. Wat een mooi gebied hier en weer zo anders als gisteren.

Mooie luchten ook er bij. Hier kwamen we verschillende hazen tegen, heel erg schuw maar je ziet ze niet zoveel.
We besloten door te lopen tot dwars van de haven en daar naar beneden, er zou daar een pad moeten zijn.

Het laatste stukje naar beneden kwamen er wolken
Toe we daar aankwamen kregen we de laatste 300 meter naar de rand weer dikke wolken/mist. En hadden we de GPS nodig om het pad te vinden, zijn weer blij dat we die altijd mee hebben.
Op de helling naar beneden gewacht en gegeten, wie weet klaart het op.
En ja we kregen geluk na een 20 min werd het al helderder tot we volledig zicht hadden.
De veerboot kwam ook net binnen

Een mooie dag geweest. met een mooie wandeling
Terug bij de boot was onze buurman (visserman) ook weer net terug. Gisteren een tijdje met hem gesproken over het mooie beroep van vissen en ook alle malaise die er om heen hangt. Hier geen windmolens nog maar weer andere ellende. Overal hetzelfde.
Maar hij had een zootje kabeljauw voor ons meegenomen, waar wij héél blij mee waren.
De vis verdeeld over ons drieën en daar hebben we gelijk genoeg voor 2 dagen.

  
Avonds konden we zwemmen

De Orion had weer wat mensen op de kant gesproken
En zo kwam het dat we avonds om 8 uur het zwembad voor ons open werd gemaakt. en mochten we heerlijk zwemmen, was de eerste dag dat het weer open ging.
Hestur heeft 19 vaste inwoners  en een paar huisjes voor het weekend.. Er is niet veel maar alles is wel voor elkaar.
We liggen gratis aan een drijvende steiger gratis water en stroom en nu ook nog zwemmen.. Dik naar ons zin
Maar morgen weer verder we gaan weer wat noordelijker.

Mooi weer en mooi zicht


 Volgende morgen om 10 u voeren we weer de haven   uit samen met de Pat Panick. Zij gingen naar   Midfagur om een opstapper op te wachten daar is   het  vliegveld. en wij gingen daarheen om het eiland   te bekijken.
 We wilden langs de westkant van Hestur langs om   zijn massale kliffen en rotsen met grotten te   bewonderen.

 We begonnen lekker rustig en aan de andere kant   kwamen we na een tijdje in een wasmachine   terecht..  
 Het grootzeil nog te gaan hijsen was geen optie meer en zelf op dek wilde ik niet meer gaan. Wat een wasmachine was dat.

Hobbelen


Wel werden er mooie plaatjes geschoten en was het de moeite waard geweest. de zeeën werden voornamelijk veroorzaakt door een 2 meter deining die tegen de kliffen sloeg en weer met de zelfde vaart terug kwam, daar voeg je dan een beetje stroom toe en dat was het recept..
Hier rondom de Faeröer eilanden kan je echt goed opletten, want als het een winderig weertje is moet je op sommige plekken helemaal niet wezen.. vandaag was er 3-4 kn wind!

Tot het laatst aan toe was het slingeren en stamper geblazen. Tot het tweede rif opgerolde yankee konden we het slingeren wat bedwingen..
We meerden rond 14.00 u af aan een kade in Midfagur. Veel ligplaatsen zijn er niet en is het behelpen aan een kade met vrachtwagen banden. het tijverschil is hier tot 1.20 mtr. we hebben grote fenders opgeblazen en blijven we mooi vrij, ook door de aflandige wind.


Volgende dag wasdag, tankdag etc.. Las van de Pat Panick had een wasmachine gevonden bij een camping het leek wel te kunne drogen.. tot na 2 uur de 2e was klaar was het stortte van de regen en wind.. Hebben wij weer..
Met als gevolg dat onder de kuiptent in de achterkajuit en verder overal kleding hing..
Tja, het is maar zo. daarvoor had ik al 2 jerrycannen diesel gehaald, nog eentje voor de volgende dag.
Diesel is relatief goedkoop hier en betalen zo € 1.25/1.35 per liter dat gaat wel weer.
Maandag zou een mooie dag zijn en hebben we even een mooie wandeling gemaakt.
Voor de dag er na samen met de Pat Panick een veerbootje besproken naar het eiland Mykines. wat nogal speciaal moet zijn? We gaan het zien maar we zijn al erg verwend..

We hebben de plannen voor IJsland laten varen.. we vinden het voor ons te laat voor wat we willen en te kort tijd omdat we ook begin september in de buurt van Nederland willen zijn..
Volgend jaar maar weer een kans. Ons plan is om het eiland te ronden met boot of auto !
Overmorgen een klein gaatje om naar Shetlands te varen voor er een dikke laag komt.. en dan liggen we nog een week.
Het tripje naar Mykines was geannuleerd vanwege de voorspelde toenemende wind..
Dus besloten we gelijk naar Hestur te varen, scheelt 10 mijl en liggen daar goed aan een drijvende steiger.

Om 06 u in de morgen vertrokken we, nog een beetje stroom mee en konden we voor de toenemende zuiden wind daar zijn. het was namelijk recht in de wind.
En na 2 uurtjes liepen we de haven in, de zon s heen (nog) en maakten daar gebruik van.
Volgende ochtend om 04.00 zouden we afvaren, weerberichten steeds bekekenen en avonds voor naar bed gaan besloten een etmaal te wachten, dit werd even te gek.
We kunnen ook niet te lang wachten dan zit er de eerste tijd weer geen opening in. het is een 28 u varen ongeveer naar de Shetlands


Donderdag 05.00 vertrek, het waaide nog flink en dat kwam ook door de bergen hier.. 2 reven in het grootzeil dan zijn we het wel de baas, er uit halen is zo gebeurd. Met de voorzeilen regelen we de rest wel. Het hijsen van het grootzeil moest even wachten, we waaiden door de valwinden al scheef genoeg en van verschillende kanten. bij het einde van Hestur kregen we de kans en zetten het zeil. 
 

Even nog met de motor tot dat we wat stabielere wind hebben en toen ging de yankee ook uit tot het tweede rif.
We liepen een ruime 10 knopen met de stroom mee, er tegenin had ik niet gewild hier in deze wind.
toen we flink vrij waren van de Faeröer een 2 mijl werd het iets rustiger en rolden we de yankee verder uit en de kotterfok er bij een uurtje later ging het tweede rif er uit. en rolden we mee met de ca 2,2 mtr hoge deining.Heerlijk zeilen was het een 16-18 kn half er in gang genoeg. we besloten meer zuidelijker te gaan dan het QTVLM aangaf want er zou een  frontje overkomen en in die periode zou de wind meer op de kop komen te waaien. en voeren we halverwege een 20 mijl bezuiden onze koerslijn. 
Bij dat we deze beslissing hadden genomen, om 11 u avonds kwam de regen en dus ook het front en even later was het hoog aan de wind zeilen. de aangegeven 20 kn werden er ruim 28 zo'n front valt meestal tegen.
Maar we hadden voor de avond het tweede rif weer gezet en voorzeilen weer een stuk ingerold konden we wat afvallen en een betere koers varen.

De ZO windgolven tegen de ZW lopende deining was niet comfortabel.
Het leek meer op een duikboot dan een zeilboot. Wat een water over het dek...
Maar ook dit verdween weer en de laatste 40 mijl zakte de wind weer wat in en ging weer naar het ZW en na 30 uurtjes liepen we de Shetland eilanden aan.
We waren een fractie te laat voor de stroom mee door de blue mull sound.
Het laatste stukje voor de haven kwamen we net een 2 kn vooruit..
Maar even later liepen we de haven van Cullivoe in
We zouden voor anker of tegen de autobanden van de pier aan moeten liggen.. Maar we zagen ook een drijvende steiger..
En voeren er zoetjes aan naar toe want meestal is het ondiep bij dit soort haventjes.
Sheltlands in zicht

We meerden aan er was ondertussen iemand komen aanrennen om ons touwtje aan te pakken.. dit is weer echt Schotland.
Nadat we vastlagen een kort praatje hadden gehouden knoopten we de boot even vast zoals dat wij dat wilden.😊 Een touwtje terug geven kunnen ze hier maar niet aan wennen...
Dit haventje is net nieuw, en is voor passanten en lokalen. Er liggen wat charter visbootjes en een paar lokale zeilbootjes. Er is walstroom maar met een 32 amp stekker. Dat ze dit nog doen, we hebben gelukkig een verloop uit vorige ervaringen. Zo hebben we verschillende andere verlopen die handig kunnen zijn.
We liggen stil... heerlijk weer. ff kort slaapje gedaan tot 5 uur middags daarna rondje om even plannen bespreken en vroeg naar bed.
     Ervaringen op de Faeröer eilanden.

De Faeröer eilanden, we waren er aangenaam door verrast. Geweldige en massale bergen en kliffen tot bijna een km hoogte recht uit de zee oplopend.
Als je zoals ons van wandelen houd kan je hier je uitleven langs hoge bergen en steile kliffen, aangegeven paden soms met blauwe paaltjes en de oude paden (oude verbindingswegen tussen dorpen) met steenhopen (cairns) die elke keer mooi in het zicht komen. 
Wij realiseren ons dat we het erg hebben getroffen ruim 2 weken zon en weinig wind, waardoor we overall makkelijk konden varen rekening houdend met de stromingen die er niet om liegen. De "rakk" app is hierbij onmisbaar. over het algemeen is er weinig tijverschil wel moet je grote balfenders hier gebruiken om wat vrij te blijven van de grote vrachtwagen banden aan de kade en lange lijnen gebruiken. Ook bij sommige plekken een bescherming om de lijnen heen voor het schavielen. 

Het water is 5-7 graden en windkracht 6 is echt 6 en niet zo als in een warme streek een mooie bries.
Op de meeste ankerplekken zijn ook valwinden, die heel erg kunnen uithalen en waarbij 25-30 kn of hoger geen uitzonderingen zijn.
De mensen zijn afwisselend toegankelijk, de ene keer heb je een leuk gesprek en de andere keer zwaai je en kijken ze je aan met de gedachte wat moet je nou weer.. Er is ook een grote groep wat niet zo voor toerisme is, en bang dat hun tradities daarmee onderuit gaan. Daar valt wat voor te zeggen..
Maar over het algemeen zijn ze vriendelijk en sommige wat minder toegankelijk, en dat zijn de mensen in meer landen. . 
Voor ons was het een geweldige ervaring en raden het zeker aan, onderschat het weer natuurlijk niet. 
  
En nu weer Engeland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten