zaterdag 29 juli 2023

Shetlands in een warm bad.

nieuwe kooi voor de zalm 50 mtr dia.
 Aangekomen in Cullivoe. mooi aan de nieuwe steiger dus, aan de kant wordt hevig doorgewerkt aan het plein de washokjes met douche en wasmachines. Alles gefinancierd door de winmolen bedrijven.. voor wat hoort wat strategie denk ik.
Een leuke plek met volop bedrijvigheid in de kwekerijen en de mossel hangcultuur.
Met de aankomt rende al iemand om de touwtjes aan te pakken, achteraf was dat de timmerman die bij het sanitair hok werkte.

Het klinkt vreemd, toen we aankwamen leek het wel alsof we weer thuis zijn. En vonden we de Faeröer eilanden een echte vakantie.. Maar gelijk weer een praatje bij de steiger, iedereen zwaait weer naar je in de auto. de caissière in de winkel heeft weer tijd voor een praatje tja, Schotland  we vallen weer in een warm bad voor ons gevoel.
Ook de temperatuur is aangenaam vreemd... een klein stukje tussen en weer veel anders..

 

Lekker die haven activiteiten overal lag weer wat opgeslagen, ze waren bezig met 10 projecten en bij 2 werd er daadwerkelijk gewerkt.. heerlijk om te zien.
We besluiten om nog een nacht te blijven, er zijn wat klusjes die gedaan moeten worden.
Ook komt hier de 23 juli de tall ships bij de pier te liggen. Of we dat gaan beleven is nog niet zeker. Misschien moeten we terug naar Nederland voor iets.. maar is nog niet zeker.


Volgende ochtend de touwtjes los en koersen we zuid in 
een flinke geregeld..
naar een ankerplek bij het eiland Fetlar. de wind is voor een paar dagen gunstig, maar zoals altijd na 1,5 mijl te hebben gevaren veranderden de plannen weer, en ging de koers om naar de Baltasound op Unst. Wij waren van gedachte als we eerst zuidelijker komen is de kans klein dat we hier niet meer komen.
Dus op Unst aan, het noordelijkste eiland van Schotland. een eiland waar je het noordelijkste postkantoor vind en de noordelijkste kapper of huis en zo kan je wel een tijdje doorgaan.
We liggen omringt door nieuwsgierige zeehonden weer gezellig dus. De rubberboor weer opgegraven uit de bakskist (wat zit daar toch veel in)  een loopje op de kant daar kwamen we een vrouw tegen waar we een tijdje mee gezellig stonden te babbelen, ze was van de yachtclub etc.. uiteindelijk worden we dinsdag rondgereden en gaan we een mooie hike maken in het noordelijkste (jawel) natuur reservaat van Schotland.
We hebben haar de helft van onze vis gegeven, wij hadden er teveel aan wel voor 5 dagen.. 
Plannen veranderen..
Na een telefoontje en overleg zijn we besloten om richting huis te varen. Niks ernstig hoor, maar wel iets waarvoor we thuis moeten zijn. Het kan nu we zijn gelukkig niet naar IJsland gevaren. Onze dame die ons zou rondrijden en wegbrengen een appje gestuurd, en we mogen het volgend jaar weer proberen .. lief van haar.
Rubberboot aan dek oprollen, en maar aan dek vastgesjord in de bakskist ging nu niet.
alles zeevast en even later anker op.. we gaan onderweg.
Waarheen? we moeten in iedergeval zuid in.
Uitgeboomde fok en recht voor de wind..

Koers recht voor de wind niet onze favoriet, maar geen keuze.
Wel de keuze waar we heen willen eerst maar bezuiden Lerwick voor anker en morgen weer verder naar de Orkney's? maar.. kunnen ook gelijk naar Peterhead? tja dat scheelt dan weer een stuk.. dus lagen we koers Peterhead!
Na een paar uurtjes durfde het één van ons te opperen en.. als we nu in één keer gingen doorvaren?
Jeetje, tja mmmm goh wel weer een stuk in één keer.
Gaan eerst maar eens weerberichten kijken.. (we hadden nog telefoonbereik)  En na lang kijken en rekenen, en nog een weerbericht afwachten, satellietfoto's  kijken, en de Bracknel kaarten bij meteo office ophalen.. En ja het ziet er mooi uit, geen gevaarlijke dingen die in de weg liggen, alleen eentje voor Nederland (poly) maar die is vertrokken als we daar komen.
Deze gegevens samen met QTVLM en eigen ideeën samengevoegd en goed gehutseld en kregen we een vaarbare route.. 
Een kleine 4 etmalen zouden we nodig hebben we zouden een 15-20 mijl om varen om later een beter hoek te krijgen het laatste stuk naar het stortemelk.
En zo gingen we verder.. 
Een 17 knopen voor de wind, mooi relaxed varen niet leuk als dit tegenwind zou zijn..
We zouden 1,5 etmaal voor de wind zeilen daarna ruime wind en afnemend.
En dat gebeurde ook, er was nog geen nacht, alhoewel het werd al ietsje donkerder..
Weer later werd de wind half.. hmm even een weerbericht met de middengolf opgehaald, we hadden een station in Oslo wat geweldig mooi en snel werkte. Hierop zagen we dat we wat moesten afwijken van het plan, tja het weer he.. Het was allemaal erg veranderlijk..een heerlijke handgemaakte Pie 
gescoord met stoofvlees wat lekker..
We voeren door een kern heen wat 6 uren met de motor opleverde maar ook veel dolfijnen die de verdere dag bij ons bleven, wat altijd weer een feest is..
Heerlijk zitten en genietenAvonds voeren we de kern uit en kregen we de verwachte wind, flink wind op de kop en met regen, dat was even slikken na de verwennerij.. het duurde maar 6 uurtjes en dat klopte, en dan weer een 4 uren met de motor konden we genieten van de westen wind die ging waaien dit zou tot Nederland duren, echter niet te laat aankomen anders werd het recht in de wind.
Wie wil er zo niet varen.. 😊
In de nacht hadden we terwijl de motor draaide wat in de schroef gekregen met luidkabaal en een flinke ruk, we schrokken behoorlijk.
Maar de motor bleef doordraaien en klonk goed? vreemd.. wel liepen we ietsje langzamer. een uurtje later konden we weer zeilen er was weer wind. Dat viel tegen er kwam geen gang in? Weer achter gekeken, en in het schijnsel van de zaklamp zagen we een lijn naar de onderkant lopen. Aha....
Met de pikhaak kregen we de lijn (schat zo'n 40 mtr) uiteindelijk te pakken en met moeite naar boven.. daar hebben we hem gesneden. gelijk meer snelheid er in ik hoorde steeds wat achterop raar gorgelend geluid en na weer te hebben gekeken zagen we een grote balfender net onder de spiegel tevoorschijn komen.
Dan moet die morgen overdag er maar uit.. Maar toch blijven proberen en uiteindelijk kwam hij mee

Gelukt...

De balfender zat aan de haak, er dreven nog twee harde drijvers weg. gelukkig dat scheelt weer in het water te moeten en veel werk.
En we zeilden weer verder. we waren de boot wat aan het pushen, want de wind zou zuidelijk worden.
we hadden een koers als we die doorvoeren zouden we in zeeland eindigen.
dit om de zuid worden wind op te vangen en lagen we nog maar 85 mijl van Hull af toen we koers gingen zetten.

De wind was al wat zuidelijker maar met een mooie halve wind liepen we snel op het stortemelk af. De laatste nacht viel ook in, een mooie heldere nachten met een bijna volle maan en overdag lekker zon. Echt een mooie oversteek is dit. Maar we hadden ook wel weer zin om er te zijn, het was wel een vrij intensieve betreft het weer wat erg veranderlijk was en waar je af en toe je hoofd over brak.
We kregen ook een mail van mijn broer en die hadden 60 kn wind op de ligplaats in de haven gehad.. Gelukkig niets van gemerkt.

Nog even over de verkeer scheidingstelsels heen
Altijd weer gedoe en erg opletten 
mooie zonsondergangen

Deining verdween en we liepen het wad op

de grens over.
de laatste stukjes.Laatste restjes..
Zo eindelijk kalmer water, we kregen met een paar uur stroom mee naar Kornwerderzand, en dat was een gelukje wat we kregen. Dat scheelt te veel en lieten we de boot rustig doorzeilen over de gronden van het Stortemelk. Tegen de tijd dat de vloed zou gaan lopen viel ook de wind weg en wat er stond was recht van voren. Tijd om de motor te starten.
In zijn vooruit zetten ging bijna niet en achteruit viel de motor stil? Kt wat nu weer.. er moest wat in zitten anders stopt ie niet.
Zeilen zakken duikbril, rubberpak etc  en overboord maar.
Daar kwam nog een restant uit de schroef vandaan.
Nu was alles schoon en werkte het weer. Wel denken we dat de schroef een knauw heeft gehad, de boot trilt meer en voelt anders.
hoop dat dit meevalt maar denk het niet.
We zijn er weer, lekker over het wad tuffen. Nu nog rustig maar zal wel veranderen want de vakanties zijn ook begonnen.
Toen we bij de Lorentzsluizen van Kornwerd kwamen was dat ook wel te merken, vanaf het IJsselmeerkant was het een drukte van je welste. Door de boontjes moesten we al erg opletten.
Allemaal haast om nog een plekje op de eilanden te krijgen.. (moet er niet aan denken) We konden doorvaren de sluis in en binnen no time zaten we op zoet... nu zijn we er echt.

Er was geen wind en moesten we motoren, koers was Stavoren met het plan daar het anker weg te gooien en een paar dagen te blijven en bijkomen..
onderweg de zeilen gespoeld schip afgespoten van het zout etc..
We moesten wel wat blijven doen anders zouden we inzakken en geen fut meer hebben. De warmte speelde hier een grote rol in.
Onderweg zagen we al mensen in korte broek en T-shirt en wij hadden de soft-shell pakken nog aan.. Maar dat duurde ook niet zo lang voor dat die werden omgeruild voor een zomerse outfit.


een goede droger
We gingen bij Stavoren in de kom voor anker, alle kleden en windzeiltjes gespoeld alles lekker open en luchten.
Rubberboot opgeblazen, lekker zwemmen. even wat eten en we werden de volgende dag weer wakker.
Ik ging wat boodschappen halen, en dat is fout!
Sta in de supermarkt met honger en een walhalla aan lekkere bekende spullen (vast herkenbaar) toen ik bij de kassa stond en ik zette alles zo op de band schaamde ik mij bijna..
MAAR HET WAS WEL LEKKER! heerlijk gelegen gezwommen en bijgekomen. alleen de warmte moeten we erg aan wennen.  
In Stavoren waren de laatste oefenwedstrijden van de Skûtsjes, een gezellige bedrijvigheid en met het mooie weer mooi om te zien, het was vlak voor de kust.
Zondag vertrokken we richting Enkhuizen.. 
Rustig op de fok, grootzeil hadden we geen zin in, recht voor de wind uitbomen etc.. dan maar ff langer werk.
Een 3 mijltjes voor de haven kwamen we Remco al tegen, ze waren met het mooie weer aan het zeilen en wilden ook de kinderen verassen dat wij er al waren..


Ze waren erg verrast, leuk weer ze te zien.
We waren doorgevaren naar de kom van de Compagnieshaven, en daar het anker uitgegooid.
Er waren een paar flinke onweersbuien die overtrokken met veel regen.
Gezellig soep en pannenkoeken gegeten.
En daarna naar de wal gebracht.het ging net..We kijken weer terug op een mooie reis, even korter als we gewend zijn..
Maar aan de andere kant zijn er in Enkhuizen ook veel evenementen waar we eigenlijk nooit bij kunnen zijn. En nu dus wel..
Er is flink wat werk aan de boot ook dus vervelen doen we ons echt niet, en verder helpen we Remco in de winkel .
Op naar volgend jaar..
We hebben er al weer zin in..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten