maandag 26 juni 2023

Hittegolf op de Faeröer en snode plannen

 Vanaf  Skalavik op het eiland Sandoy vertrokken we voor een 11 mijl durende tocht naar Nolsoy.
Dit eiland ligt recht tegenoven de hoofdstad Torshaven.
En na een paar uurtjes meerden we af, grootzeil lag klaar maar alleen op de yankee gevaren.. 
Een leuk klein haventje wederom, wel groter als de vorige met een gezellige bebouwing met strand om ons heen.
Ook hier liggen we eer gratis, zo vernomen dat dat eigenlijk overal zo is op een paar grote havens na.

Wat hier onmisbaar is zijn stevige lijnen en ook iets als bescherming voor je lijnen, daar ze regelmatig over een stenen rand schuren.
Dikke balfenders ik ook eigenlijk een must om de boot af te houden van de dikke autobanden wat hier eigenlijk de meest voorkomende bescherming is voor de betonwallen.
in de middag even een rondje gelopen, omgeving even verkennen winkeltje zoeken die hier moet zijn en gevonden.. dicht tot maandag.. dat wordt brood bakken 😊

Gezellige muurschilderingen sieren in het dorp.. 
Ook is er op deze zaterdag veel reuring van de jeugd jong en ouder.
Bij het strandje hebben ze een soort kabelbaantje gemaakt waarmee ze glijden het water in plonzen (5 graden) leuk oom even een tijdje te kijken


En dat ging zo de hele middag door, er was ook een groot bad waarin ze met een man of 15  in dampend water zaten. En zo af en toe het koude water indoken.. . Na een lange en rustige nacht werden tijdens de koffie weer opgeschrikt door de jeugd die al weer met de kabelbaan bezig waren.. mooi om allemaal te zien.. veel meer voor de jeugd is er ook eigenlijk niet op dit eiland.
Nog steeds zijn we niet helemaal op de hoogte van de mensen hier.. de ene keer heb je leuk contact de andere keer weer niet.. 
Volgende morgen wakker geworden en regende het licht. 
Dat is een tijdje geleden, een luie dag en andere dingen gaan doen.
Uiteindelijk in de middag naar Torshaven gegaan met de ferry even kijken een paar uurtjes..
Een leuke stad zo'n 14000 inwoners mooi gekleurde huisjes en een oud gedeelte, maar ook moderne gebouwen.
Veel vracht en ferry's komen hier aan en is ook een drukke haven. Voor jachten behoorlijk vol alhoewel er in de oude stad nog wel een plekje te vinden is. Er is ook een nieuwe haven maar dan lig je wel verder van de stad en bij een industriële omgeving.
Wij besluiten om de boot te laten waar ie is en gaan wel even met de veerboot over.

Oude huisjes in Torshaven. Je mag daar lopen maar er zijn regels, want alle huisje worden nog steeds bewoond.
één van de vele kunstwerken

Volgende morgen werden we wakker met een zoals aangegeven stralend mooie lucht.. Strak blauw en de zon scheen al volop.
Vandaag gaan we de zuidkant van het eiland op een pittige wandeling, maar met dit weer geen straf.
Een stralende zon, staat al aan de hemel.
Op weg rits ik snel de pijpen van de broek er af, zo dat is de eerste dag hier in korte broek (uiteindelijk 2 dagen totaal geworden). Hopen dat er meer komen.
In het begin een pittige klim maar daarna kom je op een plateau en loop je nagenoeg steeds op gelijke hoogte.


Het enige dorpje en de noordkant van het eiland.


Zoals op het plaatje te zien is is er een versmalling, elk jaar met stormen wordt dat weer even smaller. er zijn nu flinke partijen stenen gestort om deze erosie te stoppen voordat het eiland in tweeën is gedeeld.
Na een tijdje kwamen we aan aan de zuidkant van het eiland waar de "Nolsoy Lichthouse " staat.
Met de mooie blauwe lucht leverde dat mooie plaatjes op.


Nolsoy LichthouseWe besloten ook even verder te lopen naar de andere vuurtoren.
De Borðan Lighthouse minder fraai maar zeker niet minder belangrijk. Hier spotten we zelfs nog 2 walvissen.. we hadden geluk.
Doordat we hier naar toe zijn gelopen zijn we ver van het pad af, maar zo toegankelijk het hier is zijn we noord in gelopen en sloten we na een paar km weer aan op de route.
Einde middag weer terug en een 17,5 km in de benen. geen moeilijke loop maar wel een lange die het weer moeilijker maakt. maar een mooie dag.
Nog even tot 22.00 in het zonnetje gezeten.. toen ie achter een huis verdween.. Tot morgen maar.

Uitzicht Boroan lighthouse
Volgende dag werden we wakker met mist.. vreemd weertje dan weer helder en zon met weer vlagen mist er doorheen.
De Pat Panick ging met hun boot naar Torshaven. Wij bleven met de boot hier en gaan nog een dagje met de ferry over. Geen zin om daar te gaan liggen.. 13.00u vertrokken we met de ferry, laptop mee om wat films te downloaden..
Op de ferry hadden we de eerste al binnen goede wifi aan boord.
wat dolen door Torshaven een bakkie koffie op terras het is een leuke stad.
We waren wat te vroeg voor de ferry, maar we mochten eerder aan boord. ook hoefden we niet de betalen, we zijn te gast hier 😀
Omdat we vroeg waren konden we nog veel films downloaden op de boot en hadden we voorlopig genoeg.
Avonds nog lekker tot een uur of 10 in de zon gezeten (23.00 thuis) vreemd maar wel lekker zo lang licht. mooi met de wachten middernacht.
Morgen naar een ankerplekje ergens, hier zijn we uitgekeken. Het is een leuk eiland en met heerlijke rustige nachten en een goede mogelijkheid om Torshaven te bezoeken als je er met de boot niet heen wilt.. 

Torshaven


Jongens op de pier aan het vissen

 Op elke pier liggen hier hengels, een lange bamboe   stok   met lijn en een blinker er aan.. je kan die zo   pakken en gaan vissen.. (nog niet eentje iets zien   vangen)


Wat ons opvalt op deze eilanden is de jeugd.. hier wordt er nog op straat gespeeld ochtends vroeg tot avonds hoor je de kinderen ravotten langs de stenen, op het strand en maak niet uit waar. Geen schermpje waar ze de hele tijd op kijken.. Het bestaat gelukkig nog......
Om 15.00 u gingen we de haven uit, nu hadden we de stroom mee.
Op weg Fuglafjordur


Bedoeling was het anker weg te gooien, maar we dachten dat we daar teveel wind/golven hadden. Dus voeren we even verder naar Fuglafjørður, een plaatsje achter in een baai.
Tussen de eilanden door tikten we verschillende keren de 10 knopen aan, dat lukt wel met een 4.5 kn stroom😊 er zou niet veel plek zijn volgens de pilot, en dat klopte ook maar vonden een plekje bij een drijvende steiger. Morgen zien we wel of het mocht want dan vertrekken we weer. leuk plekje trouwens, grote trawlers met ringzegens.. mooie schepen om te zien maar wat een grote netten..
2 flinke supermarkten 50 mtr van de boot kledingzaken en andere winkeltjes.. wel hangt er nu met deze NO wind een vislucht van wat ik denk een vismeel fabriek.. We nemen maar niet meer als onze neus vol.

Hier een ringzegen van zo'n trawler.. Joce staat er bij..

Omringt door grote en hoge bergen zijn we het zonnetje ook eerder kwijt.. zaten we gisteren tot 22.00 in de zon hier is ie om 20.00 achter de berg..  
Morgen maar naar Klaksvik

één van de kunstwerken op de haven
Althans dat was het plan.. We kwamen de Orion uit Enkhuizen tegen. en die kwamen van een mooi plekje af.. dat leek ons ook wel wat, Klaksvik lag tenslotte nog steeds in een dikke mistbank.
Dat maakte de beslissing even makkelijker. en voeren we verder naar Elduvik. Even verder maar dat was bijna niets.. en inderdaad een prachtige omgeving weer.. Na 4 pogingen het anker te zetten zijn we daarmee gestopt. alles stenen diep en droog.. Je blijf wel liggen maar heb daar geen vertrouwen in omdat het zomaar kan losschieten.. En zijn we even verder een oud "haventje" ingevaren althans weet niet hoe je anders moet noemen.. heel voorzichtig, maar er was diepte genoeg  Aan de buitenzijde zelfs een 15 meter.. Wat een mooi plekje zeg.. op de kant wat gedronken en een harinkje op toast.. 

Even een verkoelende duik... 5 Gr 


Lekker weer opwarmen in de zon 😁 Tot laat weer gezeten.. zonde om de kooi in te gaan,   maar je moet wel.
  Gelukkig kunnen we het goed donker maken..

 
Volgende dag een rondje gelopen
 schitterend weer was het weer deze dag enkele   lokalen praatte zelf over een hittegolf in de Faeröer   begrippen.. (uit de zon zien we nog steeds onze   adem) 
Langs de bergkam liepen we naar het volgende dorpje Oyndarfjørður.. kijk maar hoe je dit uitspreekt 😊.
Ondertussen zijn we met de verzekering bezig. De plannen zijn om naar IJsland te varen. En omdat dit net buiten ons vaargebied valt moet het e.e.a. worden aangepast.
We zijn zo dichtbij dat we het maar gaan proberen. Om uiteindelijk in Reykjavik te eindigen een 480 mijl verder. 
Maar zover is het nog niet verzekering is niet zo gemakkelijk als vroeger. Er gaan zeker nog een paar dagen overheen.. en dan hebben we het weer ook nog waar we rekening mee moeten houden..

We laten het mooie plekje weer los, maar komen vast wel weer wat moois tegen.
We gaan langs de noordzijde westelijk in, nu nog mooi weer maar er komt een kleine snel verplaatsende laag aan en dan willen we ook goed liggen.
Van die kleine systemen weet je het nooit. Plan was om naar Vestmanna te gaan maar eindigden op een mooie ankerplek Saksun, plannen veranderen.


Onderweg was het stil van de wind, maar ook stil in de kuip. Adembenemende kliffen en rotsformaties.
in 1 woord fantastisch.. Blij dat we deze noordzijde zijn langs gevaren en ook kunnen we er dicht bij langs ff stil liggen etc..
Onderweg nog een visser tegen gekomen, even bij hem gelegen en die ving redelijk kabeljauw, dus even verder hengel gepakt en ook maar weer even geprobeerd.
15 minuten later hadden we er genoeg van en gingen we verder.

Halverwege kwam ook de Orion uit een baai vandaan varen, onderweg hebben we leuke foto's van elkaar kunnen maken.. 
Nu in Saksun aan het anker, goede grond en hield gelijk.


Hier links voor anker..

Een kaart van hier is er niet en navionics is sowieso hier al erg schraal.. maar overal diep genoeg. Anker weg op 6,5 meter water voor het strand (dit strand hadden we gezien op google earth)
Een mooie avond, tegen 20.00 draaide de wind abrupt en kregen we de valwinden (katabatische wind) uit de bergen.. Wat hier dagelijkse kost is als in een gebied ligt met gelijk steile bergen er naast. het bleef bij vlagen van een 20-25 knoop dat ging wel.

En de zon ging weer achter de bergen..Volgende morgen stond de zon alweer lekker te schijnen de valwinden werden minder en vertrokken om 12 uur vanuit hier naar Vestmanna..
Benieuwd of we daar een plekje kunnen vinden, het is altijd afwachten maar we kunnen daar ook ankeren..
we varen onze ankerbaai uit
 
 Rond de middag voeren we weg, op een paar mistslierten na was het weer een mooie dag aan het worden.
Na een half uur varen trok het helemaal dicht van de mist.. Jammer want we voeren langs mooie kliffen. Maar af en toe was er een helder stukje wat ook weer mooie beelden gaf.
We kregen aardig de stroom mee en deden rustig aan. We moesten tussen 2 stukken land een geul invaren en met de stroom die er staat hoopte ik dat het nog zou opklaren, zodat we ook nog van de omgeving konden genieten in plaats op je radar en plotter te kijken. Maar het geluk was met ons en werd het zicht alsmaar beter.

Het klaarde gelukkig op.
En even later voren we de haven van Vestmanna in.
Een leuk plaatsje en een goed beschermende haven en bijna alle voorzieningen.
op de laatste foto onderaan kan je zien dat hier een flinke slachting heeft plaatsgevonden.. nadere info vertelde dat hier 250 grienden zijn afgeslacht en over de eilanden heen samen 500 stuks.. hun quotum voor een jaar. Wel zijn deze verdeeld onder de mensen, exporteren mag niet.
Macaber om te zien en stinken ook.. hadden ze wel even beter kunnen schoonspuiten.
Door het hele dorp zag je sporen het blijft een vreemde zaak dat dit nog steeds gebeurd..
Er was zelfs Deense legerbescherming voor inwonende voor evt actievoerders..  Ooit zal het wel stoppen hoop ik.
De plannen naar IJsland kunnen doorgaan, we hebben groen licht van de verzekering Nu nog goed weer, en dat hebben we voorlopig nog niet. Er waren mooie kansen om over te steken. Wat het wordt lees je in het volgende blog.. Morgen gaan we eerst even een rondje lopen, we zien wel.
Dakraam plaatsen? eerst een gat graven

lokale bierbrouwerij (kopen in staatswinkel)

Mooie ligplaats

lokale werf

onze steiger
Hier is een bloedbad geweest..Geen opmerkingen:

Een reactie posten