vrijdag 6 maart 2015

Vakantie

De laatste tijd hebben we eigenlijk niet veel uitgevoerd, te meer omdat we zo'n dag of 3 veel regen hebben gehad!
we hadden de regenboog
We zijn een dagje naar Paramaribo geweest, naar de Surinaamse markt en wat andere plekjes..
je geloofd het pas als je het ziet
Het blijft wel een leuke stad, Alleen veel stinkend verkeer.. maar zo af en toe een dagje  is dat vol te houden. Al lopend door de stad wordt je ook regelmatig verbaast, zo zagen we weer een gebouw in de "steigers" staan.. op zich niets bijzonders, maar na goed te hebben gekeken is deze steiger in elkaar gebouwd/timmert van planken van oude pallets..
Ik denk niet dat ze een arbeidsinspectie hebben???Donderdag 5-03
Vandaag weer wat kleding wassen het ziet er droog uit dus moet het lukken, hoop dat het droog blijft want binnen in de boot wordt het ook klam...
alleen per boot bereikbaar
In de middag zijn we met de laatste Ebstroom de dinghy naar plantage Laarwijk gevaren.
Een oude plantage waar vroeger suikerriet werd verbouwden volgens een ingezetene ook nog koffie en cacao.. bij deze man hebben we bijna de gehele geschiedenis aangehoord.. erg interessant.
Doordat Brazilië  deze leveranties nagenoeg overnam door hun grote producties raakte de plantage in verval, de eigenaren waren weggegaan of overleden. Jaren later is het stuk verkaveld door enkele Surinamers en worden er nu pompelmoes, sinaasappelen, grapefruits en bananen gekweekt.
Er zijn een 200 inwoners en sinds 2010 is er elektriciteit aangelegd... Er is niet die orde en netheid op het land als bij onze boomgaarden en de afzet moet nog  steeds per korjaal.. er is gewoon geen weg naar toe... alleen water.
Maar het dorp gedijd gelukkig goed.

Ook wist deze man te vertellen dat het weer hier ook erg in de war is, kon vroeger er precies er van op aan dat een bepaalde tijd een periode aan brak, zoals de kleine en de grote regentijd.. Nu hebben we de kleine droge tijd maar nog regelmatig zijn er dagen met regen.. en is er geen datum meer aan vast te knopen..
Wat dus niet normaal is. En ook dagen met te lange extreme warmte in de grote droge tijd..
De temperaturen blijven dan ook redelijk tussen de 28 en 31 graden.
Dat is anders met de grote droge tijd, dan is het hier volgens de inwonende Nederlanders niet erg comfortabel meer.. rennen van schaduw naar schaduw.. dat hoeven we gelukkig niet nu te doen..
En kan je wat activiteiten inplannen.

Deze man wilde natuurlijk alles weten hoe wij hier kwamen en moesten hem alles uitleggen hoe dat op een boot gaat, waarop sommige dingen hem wat te boven ging.
Het heeft toch weer veel voordelen dat je de taal spreek. We hebben gezellig gezeten.
om een uur of 3 voeren we weer terug, en werden we ingehaald door een flinke boot wat even later door ons werd overgenomen, hij voer de bagger in omdat het water erg laag was.. (springtij)
Maar dat duurde maar even.
oppassen met de machette
Aan boord hebben we een paar gescoorde kokosnoten open gehakt
Even wennen met het nieuwe gereedschap en om je vingers denken..
Maar het resulteerde in bijna een liter kokosmelk en een hapje van de zachte binnenkant.
bij jonge noten een zachte binnenkant.

Avonds was er een Holika verbranding even verder op, dit is de laatste dag van het jaar van de Hindoestanen en de vooravond van de Holi Phagwa dit feest moeten we helaas gaan missen omdat we terug vliegen.. wat eigenlijk wel jammer vinden..Gisteren werd het al op scholen gevierd, en kwamen we verschillende kinderen tegen met alle kleuren over hun heen wat er feestelijk uitzag. Om half 8 avonds gingen we samen met de Antares crew die kant op, het zou om 8 uur avonds beginnen, maar de priester was laat en de hele ceremonie begon om ca. half 10..

Er werden vele gebeden en cerimonele dingen uitgevoerd voordat de brand erin ging om de boze bara's   en een balletje met suiker en kokos genaamd Laddoo die wel heel erg lekker waren..
geest te verwijderen.. en de goede overbleef, van te voren kregen we allemaal wat te drinken en een paar overheerlijke

Daarna werd het vuur aangestoken en konden we weer naar onze stoelen..
volle maan onderweg
En de ingehuurde muziekgroep zette in, met een nogal erg harde Hindoestaanse muziek..
Wij vroegen ons al af waarom de voorste 4-5 rijen met stoelen onbezet bleven....
Nou :).... nu weten we het..  om 11 uur gingen we weer bootwaards met erg lekker weer, het was een leuke avond geweest.
Verder kijken naar eventuele andere mooie plekjes alhier kwamen we al surfend op het internet bij een mooie aanbieding van de Surinaamse luchtvaart maatschappij, en hebben deze geboekt!
En gaan we lekker genieten van 2 weken vakantie naar Nederland..
6 Maart (vandaag)  vliegen we hier vandaan en we hebben er zin in.. De boot ligt hier goed aan een mooring, en er wordt ook op gelet.
Voor als we terug zijn hebben we ook al weer wat leuke dingen op het programma staan..
We hebben zin om naar Nederland te gaan maar zeker straks ook weer terug..
Dus vandaag zijn we alles aan het klaarmaken voor de vakantie naar Nederland.

Het blog zal even stil liggen
Maar we komen terug!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten