woensdag 5 november 2014

Levada's en bedelende hagedissen

Hoe  beschrijf je Madeira
Wij hebben veel landen bezocht, en hier op dit eiland vind je ze allemaal terug
Onze wandeltochten gaan door bossen heuvels met terrassen, droog gesteente,  grote stukken vulkanisch gesteente en noem maar op..
Warm en zwoel vochtig en koel, je waant je in Oostenrijk of Nepal maar ook bij Schoorl in de duinen..
Groot is het niet 57 km lang en 23 km breed.
Lopen aan de zeespiegel, of op ruim 1800 meter hoogte
Je kan er kort over zijn, het is hier geweldig mooi.
Een lekkere constante temperatuur van zo’n 23-24 graden in de volle zon natuurlijk warmer..
Vaak komt er zo rond een uur of 12 een beetje bewolking boven het gebergte waarvan de hoogste piek 1810 meter boven de zeespiegel ligt.
Op deze hoogte staan langs de weg zelfs ook sneeuwpalen!
Het eiland is in Juli 2012 door een lange droogte, getroffen door een grote bosbrand waar we de resten nog hier en daar tegenkomen, Op tochten boven Funchal vind je het meeste bewijs van de grote brand.

Het is niet mooi, en het is zonde.. Maar het heeft toch ook wel wat... Toch is het getroffen gebied bedroevend groot.
Terwijl in Feb. 2010 er meer dan 40 doden waren te betreuren, vanwege grote slagregens, en storm wat resulteerde in grote modderstromen!


Verbrande bomen

De achterste hoor...
Na twee dagen hebben we besloten een auto te huren, dit is een absolute must wil je veel van het eiland zien.
en zeker zo als wij die veel van wandelen houden.

Met de bus kom je veelal niet ver omdat ze vrij laat beginnen en héél héél veel stoppen bij haltes. De laatste bus uit b.v. Funchal vertrekt om 18.15 u!
Madeira staat vooral bekend om hun irrigatiesysteem(Levada's), en over het eiland ligt meer dan 2000 km! aan goten. Deze begonnen ze al in de 16e eeuw aan te leggen.

Nu doen ze nog steeds een heel belangrijke dienst en worden als nevenfunctie gebruikt als paden voor de vele duizenden toeristen die hiervoor naar Madeira komen.
Het is ook een belevenis om deze Levadás te volgen door hun omgeving kom je dwars door dorpen, terrassen met vruchtbomen,bananenbomen, sinaasappels, mango's en ga maar door.
Waar ook langs de kant regelmatig een kistje heerlijk vers fruit staat waar je wat uit kan pakken, en een vergoeding in een potje mág doen..
Je bent hier heel snel het pad kwijt

Wat is ie mooi he
We hebben enkele hoge tochten gelopen waar je vroeg bij moet zijn om de eventuele bewolking voor te  zijn. Wat ons ook eens niet is gelukt. En dan loop je over een grote vlakte en zijn we dan weer heel blij met onze hand GPS
Ook heeft de herfst hier al zijn intrede gedaan..
en vonden we onze eerste paddenstoel, zelfs een rode met de witte stippen.
Ook een mooi plekje om wat spullen te verzamelen voor onze komende kerstdagen (ja vooruit denken) en kan Jocé wat gaan freubelen met dennenappels, wat dennengroen en Spaans mos en schors
Wat we goed leggen te drogen..

Onze wandelpaden halen we bij Wikiloc vandaan, ben je een smartphone liefhebber, dan is de website Walkme een aanrader
Kaarten gebruiken we van OSM hier is een handleiding met bovenaan een link, deze kaarten zijn vrij en gemaakt door iedereen over de hele wereld!, en zijn meer geupdated dan de verkrijgbare papieren kaarten. Wij werken met het programma Basecamp van Garmin..
Zo dit was wat info voor de hobbyisten...
Wij liggen in de haven Quinta do Lorde
De haven is was gereed in het jaar 2000, maar er waren ambities om hier een Hotel neer te zetten met verschillende appartementen er om heen.


Dit is gerealiseerd in 2013! Op Google earth is er alleen nog een haven)
Als je hier doorheen loopt is alles ook nieuw en perfect netjes.. een compleet dorp met inclusief een kerk! is er neergezet, er is geen nee te koop.
Helaas door o.a. de crisis is er, nu op dit moment nog maar 20% van het geheel  in gebruik door gasten. Het verhaal gaat dat een faillissement om de hoek staat.

Het is niet te geloven..

Ook maken wij mee dat een hagedis naast je zit te  bedelen om brood.. We zaten op een mooi plekje een broodje te eten, toen er steeds een kleine hagedis naast ons zat. (het krioelt er van)
Ons plechtig schuin omhoog aan te kijken.. (leek wel een labrador)
Na een klein tijdje zat hij op je hand een stukje brood  te eten.. dit hadden wij dus nog niet eerder meegemaakt, alleen het brood eten is al vreemd.

Dieren kom je verder niet veel tegen hier, maar misschien zien we ook niet alles.
regenwolken boven de bergen
Vanwege het klimaat moeten we af en toe veranderen van plan, als zeiler ben je dat natuurlijk gewend.. zo hebben we onze zinnen gezet op een mooie tocht vandaag (02-11) bij Santana, we vertrokken in het zonnetje maar ter plaatse regende het.. en dat duurt dan een dagje.. en gingen je weer onverrichte zake terug naar de boot en ga je weer lekker in het zonnetje zitten..
Maar onze kans komt nog wel!

We hebben ons nuttig gemaakt met een paar klusjes, en in de middag zijn we naar het Walvis museum geweest in het naburig gelegen plaatsje Canical.
In het begin van dit museum wordt je meegesleept in de nogal grote walvisvangst die hier tot eind 20e eeuw op het eiland plaatsvond,.
Daarna kom je in de virtuele wereld met waardering voor de walvissen en een gewild verschijnsel rond het eiland, maar ook vele andere zoogdieren om het eiland heen komen voorbij.

Gewapend met een 3D bril brachten we er verschillende uren rond. Het was een modern opgezet museum niet met zoals je zou verwachten skeletten etc.. maar grote 3D beelden. zodat je er helemaal in zat.. echt de moeite waard.
Vandaag zijn er ook weer veel andere jachten vertrokken.. en realiseer je dat we eigenlijk ook verder moeten.. Ook omdat er familie op 17 november op Lanzarote gezellig langskomen..  (het verlanglijstje groeit!)
En denken dan ook om 6 of 7 november te vertrekken richting Isla Graciosa, waar we de ankervergunning voor hebben aangevraagd! het is een natuurgebied..


Vandaag maandag de 3 november hebben we ons tochtje toch kunnen lopen, het was een stralende dag. We liepen wel veel tussen de bomen, maar het was een super dag
Morgen naar de westkant van het eiland.. om 7 uur in de auto! (gaat op werken lijken)


Een Filmpje kan je vinden 
Door hier op te klikken.. 
Daar aangekomen in de bergen.. ja hoor... regen, zo'n vies regentje waar je uiteindelijk zei.. nat van wordt.
Maar na een bakkie werd het droger en probeerde we het maar, de 25 watervallen tocht! van 13 km
maar na een uurtje was het weer raak, en met een dikke bries er bij.. gelukkig liepen we redelijk beschut tussen de bomen. een mooie tocht. behalve de regen dan.
Toen we weer  wegreden reden we na een half uurtje de zon weer in!

Woensdag 5 Nov. vandaag geen loopje maar een wasdag, eten inslaan dag en vanmiddag een stukkie met de auto naar een ander dorpje aan de kust.
Ook onze gasfles was ondertussen gevuld! hier vullen ze alle typen gasflessen.. en op een halve kilo na was er eentje leeg..
Morgenochtend vertrekken we naar Isla Graciosa vlak boven Lanzarote. een tochtje van 270 mijl dus niet zo erg ver.. We praten al makkelijker over afstanden, en een 200 mijl is gewoon een stukkie varen..
en een 500 mijl een stukje verder!
We krijgen (te) Mooi weer en we zien wel wanneer we er zijn..
We hopen in ieder geval op VIS..... (aan boord)
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten