donderdag 11 juli 2019

Na Ierland verder naar Schotland

Zondag morgen om 10.00 vertrokken we uit de haven het was bijna recht in de wind, maar omdat de stroom even ruimer als dwars binnenkwam, hoopten we daardoor te moeten bijsturen en dat het dan bezeilbaar word.. Kijken of we gelijk krijgen..
Mull of kintyre recht vooruit

En inderdaad het plannetje werkte, op laatst wel de motor moeten starten voor het laatste stukje om wat controle met de stroom te houden. en lieten we om 16.00 u het anker zakken bij Campbeltown.
Ingang Campbeltown

Na een nacht bij Campbeltown met regen en veel wind vertrokken we volgende morgen verder noord.
Eenmaal buiten stond er een rottige K… zee klappen water  kwamen over en niet leuk wel raar zo ruim is dit water niet.. Maar na een tijdje wisten we waarom,  aan de overkant (Kilbrannan Sound) voeren we na een uurtje met twee reven er in dat waren dus de rotgolven. Het is hier wel wat veranderlijk  wat de windrichting betreft
Even later reven er uit, en motor er bij,  tijdje later wind van andere kant,  weer van achteren, van voren, motor weer uit hier wordt je een beetje dol van zeg..
 4 mijl voor de ankerplek waren we het zat, wind genoeg maar nu de motor maar aan en koers !!
Island of Arran
Uiteindelijk lagen we om 3 uur in Loch Ranza achter ons anker
Een mooie plek, middags even de kant op om even de benen te strekken ff kijken naar het weer misschien nog een nachtje langer? 

En ja volgende morgen lekker weertje zonnetje kwam er bij dus.. nog maar een nachtje laten liggen.
een mooie wandeling hier uitgezocht en dat was het zeker, herten, zeehonden dieren genoeg. Middags kwamen we om 15.00 u weer aan boord, even de rubberboot geplakt deze liep héél langzaam leeg, maar uiteindelijk het  lekje gevonden onder een oud plaksel (zoals meestal)
Zodra het kon lagen ze weer op de steenAan herten geen gebrek.
We hebben hier geen bereik voor internet met de telefoon, bellen lukt nog wel maar geen data dus ook geen weerbericht, geen krant, geen mail, etc. je bent gelijk van de kook af.
Mooie rotsformaties onderweg

 Loch Riddon  bij Caladh Harbour
Om 09.00 u vertrokken we met weer prachtig weer en de wind waaide NU van achteren? Afwachten maar weer. We hielden natuurlijk deze wind niet maar bleef wel bezeilbaar, en later weer voor de wind het Loch in. Daar vonden we het mooie plekje helemaal voor ons alleen. waar we rond de middag het anker lieten zakken
Voor de wind verder naar binnen

Dat is wel lekker als je als eerste bent, want dan kan je ankeren hoe je wilt en wie na je komt zoekt dan maar wat in de overige ruimte...
We hebben een mooi plekje
Middags even de kant op naar het plaatsje 5 km hier vandaan Ik weet bijna niet hoe je het uit moet spreken, probeer het zelf maar Tighnabruaich zo zijn hier meer namen, en het wordt noordelijker alleen maar erger..

Terug naar de Kilbrannan Sound.
De plannen voor het Crinan kanaal hebben We laten varen en gaan weer terug om de Mull heen.
We kunnen dan misschien het eiland aan de zuidkant  Sanda Island dan ook bezoeken net zoals het Isle of Gigha wat de moeite waard moet  zijn.
En.. het scheelt weer een 220 Pond wat toch ook de moeite waard is.
Geen wind.. nul niks nada...

We vertrokken om 13.00 u vanaf onze mooie ankerplek, met de bedoeling een uurtje of 5 varen en dan het anker  te laten zakken bij Blackwaterfoot
Het is nog steeds prachtig weer alleen geen zucht wind. 
Daar aangekomen zijn we na 4 ankerpogingen  maar weggegaan, alles stenen en veel kelk..
Terwijl er in de gids staat dat er zandgrond zou zijn??
Sanda Island nog steeds geen wind....

In ieder geval zijn we doorgevaren naar het Sanda Island waar we na 45 mijl om half 10 avonds het anker lieten zakken.
Wel was het een prachtige mooie dag van weer  mooie strak blauwe lucht.. nog een tijdje zijn we in de kuip blijven zitten en genieten van een mooie zonsondergang, dolfijnen, zeehonden en herten op de kant.
Mooie ondergaande zon
Wat een prachtige omgeving is het hier toch.
Islay
Volgende morgen om 09 uur waren de stromingen goed voor ons en voeren we onder de Mull off kintyre door richting Islay. Er was vannacht een briesje gekomen, en de laatste 3 uur slingerde de boot nogal dus alle botten zitten weer op hun plek.
Er woei een 25 knoop en we varen met 2 reven in het grootzeil en de fok met 1 rif.
Stroming bij de Mull of Kintyre

We hadden hem in ieder geval Mee!!Koers? Pal voor de wind, die konden we wel hebben dus.

Om 2 uur lagen we de boot vast aan een steiger in Port Ellen.
Water tanken, diesel,wassen, boodschappen etc.. Even de boot weer volladen voor een periode ankeren..

Leuk haventje, en goed betaalbaar 20 pond voor een nacht incl. alles dus dat is niet zo slecht.
Na aankomst einde middag de motor nog even ververst, de uurtjes tellen zo maar weer door.
En daar vond ik een stukje rubber.. na even onderzoek zag ik dat de dubbele V-snaar van de extra Dynamo aan het stuk gaan was. Dus deze gelijk maar vervangen.

Volgende morgen de fietsen maar eens opgegraven uit de achterkajuit.
We hadden vandaag een mooi fiets tochtje een 32 km niet te gek en door een mooie natuur, langs 3 distilleerderijen (nee niets gekocht! (we hebben nog zat))
Ardbeg whikey distilleerderij 

Het leuke was dat er een heus fietspad liep, wat opmerkelijk is op een eiland. Maar na de derde distilleerderij moesten we de weg op. Deze was zo breed dat we moesten afstappen als er een auto kwam.. en gelukkig waren die er amper.
Weer terug, en gelijk de boot met eten volgeladen de laatste onweersbui was weggetrokken en na het douchen kregen we het volgende idee, we hebben het niet zo op havens  dus… als we nu eens naar Jura gaan varen?
Niet veel wind maar wel lekker weertje
En zo liggen we nu onderweg.

Jura

We hadden een mooi baaitje uitgezocht, klein maar met goede ankergrond. Hier was meer open zand en minder kelk waar hier in Schotland veel van is.
klaar voor de ZZW wind!
de weerberichten gaven flink wind aan. na een windstille avond heerlijk genietend in de kuip werden we morgens wakker met wind en regen.. dus blij dat we er nu al lagen.
Prachtig mooie plek

Volgende avond hebben we uit voorzorg de boot iets verlegd in de baai, want de wind word in de nacht  NW zagen we net..en komen we te dicht bij de rotsen uit. 
Het is hier wel opletten met weerberichten, want het  veranderd snel.. 
Maar we zijn nog steeds blij met ons véél te zware anker.. . 😊😊
Volgende dag een winderige dag maar in de middag hebben we de boot verlegd naar een plekje een mijl zuid in..

Vanuit hier konden we een flinke wandeling gaan maken.
Ëén ding heb ik ondertussen hier geleerd.
Als je een Ier of een Schot met een korte broek en een T-shirt ziet lopen moet je niet gelijk denken het is lekker weer en ga ook in het kort!

Weer verder in het volgende blog


Geen opmerkingen:

Een reactie posten