woensdag 17 oktober 2018

Vanaf Scheveningen verder noord

Zoals gezegd in het vorige blog waren we op weg vanuit Oostende naar Scheveningen.
In de ochtend om 06.00 u gingen de touwtjes weer los het beloofde een prachtige dag te worden.
Tussen de kranen van Zeebrugge
Nu weer geen havengeld betaald, dat is hier ons al 4 x overkomen, geen havenmeester te vinden, bel je krijg je een antwoordt apparaat dat ie er niet is.. ga je naar het restaurant verwijzen ze je naar de havenmeester :)
Even wachten bij de Westerschelde
Heb deze keer maar eens een mail gestuurd, en dat is ook al 4 dagen
geleden.. Aléé het zij zo.
De zon kwam er al vroeg bij nog een paar wolken en we hadden een klare lucht. de wind kon beter maar na 1,5 uur kon de motor gelukkig uit.
Af en toe flink doorhalen om
wind te houden
Joce lag nog even in de kooi en ondertussen heb ik even de genaker klaargemaakt, nog even de vaargeul naar de Westerschelde over en iets later kon ie omhoog.
motor uit en genieten maar hopen dat het windje wat blijft staan.
Keurig naast de boot
Zo dobberden we de dag lekker door mooi zitten en genieten.
Ook kregen we bruinvissen naast de boot,meestal zie je ze alleen op afstand en dan alleen het vinnetje. Maar deze bleef naast de boot aan het spelen..
Weer een leuke ervaring, altijd een mooi gebeuren die zeedieren om je heen.
Door de "pijp" naar de tweede haven
We hielden stroom mee tot de waterweg aan toe maar toen was het echt over en met de wind ook, het laatste stuk naar Scheveningen moest de motor er bij. We hadden onze oud collega's al gesproken en zouden wat vissies voor ons achter houden, lekker vers. Om 6 uur in de avond liepen we Scheveningen binnen. De jachthaven was pittig vol en ze lagen er al 2 en 3 dik, maar we gingen daar toch niet liggen en zochten een plekje bij onze vis-leverancier de SCH 10. Na een gezellige avond bij te hebben gekletst vertrokken we de volgende morgen na het schoonmaken van de vis om een uur of 10 richting IJmuiden. De eerste dagen was onze menukaart bekend, tong, schol, tarbot, garnalen en een halve gerookte zalm. wat een heerlijkheid....
Arie, Barry en Rien bedankt...
We hadden een kort tripje naar IJmuiden een 21 mijltjes niet al te veel wind en met een uitgeboomd voorzeil lieten we ons met de stroom meevoeren. er was weer een heerlijk zonnetje maar we verveelden ons zeker niet onderweg.
Wat doen ze daar toch op die boot??
Onderweg hadden we regelmatig escorte van een paar bruinvisjes, en hadden we een nieuwsgierige zeehond steeds bij de boot. Hij kwam voor de boot boven hield zijn kop boven water tot we weer voorbij waren, en ging dan weer naar voren.Dit duurde zo'n 45 minuten lang, prachtig allemaal

Om een uur of 4 liepen we IJmuiden binnen met een kleine kilo gepelde garnalen, voor de kant eerst even wat diesel tanken plaatsje zoeken douchen en daarna de cobb aangestoken en gingen we aan de Schol en tarbot uiteraard met een garnalencocktail vooraf!
Alle rust en ruimte
wandelingetje
De nacht kwam er een front over met harde wind, zondag is de wind nog te noordelijk en maandag hebben we het plan richting Den Helder te varen.. Dus een rustdag, we kunnen ons een leukere plek voorstellen maar vooruit er kan hier wel een mooie strandwandeling worden gemaakt. en dat dachten er meer.
Maandag vertrokken we weer verder noord plan was Den Helder, daar een overnachting en dan verder naar Terschelling binnen of buitenom.
er stond wat meer wind als gisteren aangegeven, dus vertrokken we ff later. met een ruim windje van 18 kn zijn we snel noord..
Oud collega onderweg.
Het was nogal een onstuimig watertje, en gezien de vooruitzichten voor morgen beslisten we maar naar Oudeschild te gaan op Texel.

Om morgen binnendoor naar Terschelling verder te varen. om 5 uur knoopten we de boot vast.
volgende morgen om half 8 gingen we weer verder. er was een lekker windje, en voeren we richting het Inschot waar we met het wantij overheen moesten.
Brandaris
De zon scheen volop, en het was ook erg druk met de chartervaart vele klippers hadden Terschelling als einddoel..De mensen die deze week hebben geboekt hebben zeker mooi weer.
Na een keer of 8 geipen meerden we 3 uur middags  we op een mooi plekje in de haven van West Terschelling.
wat boodschapjes gedaan en havengeld geregeld.
Volgende branden we bijna uit onze kooi vandaan, weinig wind en een knalblauwe lucht.Mooi dagje om een loopje te doen, even een route op de PC gemaakt en geüpload naar de GPS

Wat een heerlijke dag was het een 16 km gelopen langs het strand, duinen en daar tussen. Lekker luieren op een stuk wrakhout en een bakkie doen, gewoon in je korte broek en T-shirt en dat op 10 oktober!
Even wat boodschappen gehaald op de terugweg en nog even lekker nazitten in de kuip.Voor morgen weer mooi weer besteld, dus dat gaat goed komen

gewoon een leeg strand..

Volgende dag lekker gefietst, wederom mooi weer een leuke tocht van zo'n 45 km. We kregen het er over hoeveel we al op deze fietsjes hebben afgelegd, en nooit niets mankeren op onderhoud na..
We hadden af en toe een sluiertje in de lucht.. maar mocht de pret niet drukken
We wilden aan de oostkant van het eiland bij de boschplaat gaan wandelen maar dat is pas met ingang van 1 november weer toegankelijk. Wij dachten 1 oktober...Volgende keer beter, we fietsen gewoon verder.
Onderweg een waarschuwingsbord bij West aan zee, en we dachten aan een

flinke vervuiling maar het betreft een hardnekkig groeiende
(Australische) plant  die daar  per ongeluk is terecht gekomen en  moeilijk  uit te roeien is
even een bakkie doenTussendoor een bakkie koffie doen en wat uitrusten..ff relaxen
De volgende dagen vullen we met lekker wandelingen en wat fietsen.. en de laatste dag een mooie strandwandeling we moesten op de blote voeten want het water was al wat hoog, maar wat een mooi gebied weer (noordkaap)
een paar foto's onderaan dit blog zegt genoeg..

Maandag 15 oktober gooiden we de touwtjes weer los en gingen richting Enkhuizen.
Iets kouder maar wel af en toe een zonnetje en met een klein Z windje en voelde de temperatuur lekker aan.
Dag Terschelling
Heerlijk voor Anker
Via Stavoren om wat GTL diesel te tanken, was het plan, in de nacht heerlijk voor anker gelegen in een vlakke zee..  maar voor we er kwamen, hadden we een te warme motor, Impeller verwisseld, de oude zag er naar verwachting nog goed uit! maar met de nieuwe was ie wel wat te warm, maar bleef op 85 graden steken.. we zullen de motor van binnen even spoelen en ontkalken, dat is al ff geleden.
Met verwisselen zag ik een kapotte steun van de spanner van de extra dynamo, ellende komt nooit alleen!
Dynamo gedemonteerd en in de Bilge gelegd. en we voeren weer verder, dit wordt een klusje voor op de lijst..
O'ja de dieselpomp was ook stuk dus we konden weer verder...
Zo meerden we dinsdag na ruim 6 weken en 1200 mijl weer af in Enkhuizen.
de 20e hebben we hier weer een reünie  van oud vertrekkers, en daar kijken we naar uit.

In de middag konden we de zeilen er af halen, ze waren kurk droog..   Dan gaat de mast er af voor een grondige inspectie en aanpassingen voor een railsysteem (ja we worden wat ouder he)
Het was dit jaar een pracht van een vakantie met mooi weer, we hadden weer geluk... en wat er in zat aan mooi weer hebben we er uit gehaald, met slechts 1,5 dag regen.. super
Einde seizoen voor ons....
Verwelkomt door de reiger bij onze ligplaats

Mooie Paddestoelen

                                                               Via de Noordkaap

Heerlijk rustig

Groepje zeehonden

Vliegerfeest

Op weg naar Enkhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten