donderdag 11 juli 2024

IJsland Noordwest fjorden

Hrisey, een klein eiland in het Eyjafjordur Fjord
We waren vertrokken uit Husavik met schitterend weer, en dat hielden we ook deze dag.
Prachtige wit besneeuwde bergen om ons heen
We hadden een 38 mijl te varen, dus een korte dag.
Geen walvissen vandaag maar die komen nog wel weer eens. We hebben er al genoeg mogen zien. de wind was raar, en liepen we soms 2.9 kn en even later weer 5,5kn. Maar uiteindelijk is de motor nog even een uurtje aan geweest. Om de kop van het fjord kregen we weer een mooie wind en zat de gang er weer in. Windberichten hier kan je niet vanuit gaan, het veranderd steeds van richting door de bergen, en er is vaak meer als voorspeld.

Het laatste stukje kregen we dolfijnen, zelfs even voor de boeg. Maar ze zijn niet zo speels en waren ze snel weer vertrokken, flinke knapen van een ruime 2,5 meter. Uit eindelijk meerder we af in de haven, de navionics klopte niets van als je de geleide lijn en havenafbeelding zou volgen gaat het niet goed en zou je boven op de pier varen!
Oppassen met mist dus. Zal straks er wel niet beter op worden.
We hebben plaats aan een drijvende steiger en jawel, met walstroom..
Weer mazzel gehad, we hebben veel kabel mee, maar nog niet nodig gehad.. Maar een haspel en nog wat er bij komen we zelf tot 100 meter, werd aangeraden in de pilot.

Haventje van Hrisey
Volgende morgen wakker geworden en jawel regen... zou de hele dag duren. dus eerst maar blog bijwerken en andere dingetjes. Ik had een wifi signaal gevonden wat niet was beveiligd met een wachtwoord.. Dus.. Antenne naar buiten en jawel, internet als een speer.
toch maar even op pad


Das mooi filmpjes downloaden en foto's uploaden en in de avonden gewoon eens Nederlandse TV kijken.. met een biertje en een zak pinda's. einde van de middag werd het wat droger en besloten we een rondje om te gaan.
Er was een rondje van 8 km, noordelijker mag niet want dat vind de boer die daar woont niet leuk.. 
Liepen langs de kust en eigenlijk een best mooie wandeling, ondertussen werd het droog en konden kleren uit.

 Terug aan boord de boot weer klaargemaakt, morgen vertrekken we weer naar Siglufjordur, een plekje 25 mijl varen van hier. 
Om half 8 vertrokken we, er was geen wind.. er zou niet veel komen maar misschien genoeg. Even verder besloot ik even te gaan vissen boot stilgelegd en proberen maar hier was het 55 meter diep een goede diepte.. tot 2 keer aan toe beet maar niet doorhappen.. dus.. weer verder 
Blad stil..
We tuften verder met alleen het grootzeil op, en met een klein windje van de goede richting rolden we de yankee uit.. maar gaf niet veel, meer uit een schuld gevoel omdat je het anders niet hebt geprobeerd!


Buiten het fjord nog maar eens proberen 60 meter water lood er weer aan (vissen met 700 gram lood) 
En zakken maar weer, boden gehaald en gelijk raak!
en haalden we een kabeljauw omhoog, een mooi maatje. 
Deze er even afgehaald en zakken maar weer.. 
en net weer de bodem en weer raak..  nu twee stuks er aan.
Allemachtig wat moet hier veel vis zitten.. 
En toen kwam het moeilijkste.. stoppen!
Lag niet in mijn aard maar we hebben genoeg en ben niet meer voor mijn beroep bezig. Dus dat was het weer, mooi maar wel erg snel het pakken van de hengel en de boot stilleggen is meer werk..

Maar we hadden 3 mooie visjes en weer 2 dagen te eten.. 
We voeren weer verder naar Siglufjordur. 
Grootzeil ondertussen laten zakken en opgeruimd, en gelijk de visjes maar gefileerd.

we kregen een mooie plek

We hadden de havenmeester even gebeld, en die stond klaar om de lijntjes aan te pakken.
We hebben een mooie plek gekregen, voor walstroom moest de 50 meter haspel er aan te pas komen maar lukte.
Water, elektra, gratis gebruik van wasmachine, droger en douche.. nou wat wil je nog meer en dat in de Noordelijkste stad van IJsland 😊


een goede droger


 Gelijk hebben we de wasmachine gevuld, want we   waren al bang dat de was vanzelf ging weglopen..
 Zit in een zak en er komt toch een luchtje aan   uiteindelijk..
 Gelijk beddengoed en alles wat we maar vonden   werd gewassen, en de volgende ochtend ging nog   één keer een wasje er in.
 voorlopig weer klaar.
vloerverwarming in de straten

Siglufjordur: Op zoek naar de lokale bakker hier (die zijn er af en toe) zag ik dat ze verwarming in de straten aan het plaatsen waren.. 
In Nederland isoleer je het huis en hier verwarmen ze de straten.
Huizen zien er mooi en verzorgd uit, berghellingen begroeid met Lupinia's ooit geïmporteerd uit Groenland om hier erosie tegen te houden. Nu groeit het overal en zijn ze bang voor de inheemse planten die worden bedreigt 
Ook de serie "trapped" is hier opgenomen 1e en gedeeltelijk 2e serie (leuk om te zien) 
Ter ere van de haringmeisjes

Beelden voor de verdronken mensen op zee en beeld voor de haringmeisjes die hier ook geen gemakkelijk leven hadden. in het voorjaar trokken ze naar hier en leefden in die periode in grote barakken. zo werken met die haring en zo allemaal met elkaar geeft mijzelf een idee dat hier wel een "luchtje" rond hing.
mooie huisjes er bij

De meeste huizen hier zagen er netjes en verzorgd uit, en was er ook Noorse invloed van toen nu nog  merkbaar. En was er bij sommige was er zelfs een klein Noors vlaggetje te zien. Daarna een gedeelte boodschappen gehaald en nog even lekker aan boord gezeten.
Zaterdag werden we wakker met de voorspelde regen.. en dat zou de hele dag duren, en na wat dingen aan boord te regelen zijn we ook naar het haringmuseum geweest.
Onder de indruk hoe het er hier vroeger aan toeging, en hoe abrupt het in 1966 stopte. 
Heel interessant en zeker de moeite waard om te bezoek als je in de buurt bentHet leuke van het museum dat je er in bent, en niet zoals overal touwen en hekken voorstaan, hier kan je een deurtje opendoen en op het bed zitten en in de lades van een bureau kijken. 

keukentje in de barakken van de haringmeisjesJe zag hoe de meisjes werkten en sliepen.
Ook hoe snel de haring door hun behendigheid werd schoongemaakt en ingelegd in het zout.

slaapvertrekken, 8 op een kamer

  In 1966 Was laatste jaar dat er veel werd gevangen   en hield alles op.
 Nu zijn er nog 10 vismeel fabrieken goed voor   10500  ton per dag, vroeger 43 fabrieken voor 16500    ton per dag!Waarom het ophield is hier wel duidelijk..
Naar Hornvik ankerplaats
Eerst even water laden en we vertrokken om 06.00 mooi rustig weer en zon, de dag begint goed.
2 uurtjes motoren voor dat we buiten en voorbij de punt waren, en toen wat wind kregen.. hoog aan de wind, maar die zou verder draaien ten gunste van ons.
Dat deed ie en gelijk kon de motor weer bij, dit duurde wel meer dan 4 uurtjes voor dat we weer wat wind hadden..  En daar zagen we ze weer, verschillende walvissen en ook veel dolfijnen. Het lijkt wel of die vaak samen zijn, of het is de vis? Wij letten ook veel op de meeuwen die wat aangeven!


Wat is het toch mooi die grote machtige beesten door het water zien te glijden met hoge spuiters en een staart die geruisloos onderwater verdwijnt. De piloot stuurde en wij stonden op het voordek.  
 We vervolgend onze weg en die was nog een stukje te gaan. 

De genaker kon op en toen liepen we lekker gang, dit duurde een 45 mijl en toen kwam de wind weer te ver van achteren vandaan en werd de fok uitgeboomd.
Om 00.30 lieten we het anker zakken in de Hornvik baai.
Omgeven door mooie gedeeltelijk besneeuwde bergen.
flinke bewolking en wind rond deze hoek..
Bij de ankerplaats heerlijk stil

Even wat drinken en snel de kooi in 95 mijl vandaag.. normaal ga je de kooi af en toe in, maar ja.. er is wat te zien 😊

We hadden geen wekker gezet en na het ontbijt een bakje koffie toen Joce met het voorstel kwam gaan we vis eten of een gehaktbal.. huh.. nou die vis zwemt nog hoor.. afijn even later voeren we naar wat dieper water en lieten het lood op 45 mtr zakken.. En ja hoor gelijk weer vis er aan dit keer een mooie kabeljauw, een flinke en meer als genoeg voor zijn tweeën en voeren we om  10.00 weer verder.. 
Vandaag een 35 mijl naar het Hesteyrarfjordur het was flink aanpoten onderweg met de draaiende en de valwinden van de hoge bergen af. Het begon op werken te lijken, en flink warm omdat we dat Fladen pak aanhebben. Een heerlijk pak maar je moet niet druk bezig zijn.. 
En zo lieten we het anker vallen achter in het fjord op 8 meter water. Omgeven door vele naar beneden lopende rivieren en kleine watervalletjes.. zwanen, eidereenden en veel meer. Wat een mooie plek is dit. Tentje er op gebouwd en even lekker gezeten, daar na lekker aan de kabeljauw met… Lofotensaus?
Heerlijk rustig 


Volgende morgen kon ik zowaar een weerberichtje ontvangen. Er is bijna geen telefoonbereik hier af en toe 1 balkje je kan er niks mee maar het weerbericht van 11 kb lukte.. En besloten we na even de kant op te zijn gegaan te vertrekken en naar de Leirufjordur   Maar eerst de rubberboot even opgeblazen en de kant op, de dag is lang en alle tijd. We hebben daar een ruim uurtje rond geklauterd over riviertjes en sneeuw. Een prachtige omgeving.


In deze volgende baai was de gletsjer “ Drangajökull” te zien. Een kleinere maar toch flinke gletsjer. Het was nu mooi weer en een zonnetje dus die eerst maar. Onderweg er naar toe kregen we een hete motor, een kwartier sleutelen en toen lag er weer een nieuwe V-snaar om, gelukkig nu en niet straks. We moeten over een ondiepe richel met stenen heen. Er zijn geen detailkaarten van hier en de elektronische zeggen ook niets hierover. Met het kaartje uit de pilot en wat passen en meten heb ik een lijntje in de plotter gezet. Joce voorop en heel rustig er doorheen. Niet veel later lagen we voor anker in 15 mtr water. Het 
water kleurt rond de boot oranje van het sediment van de gletsjer en is zoet. We liggen hier prachtig mooi en heerlijk in de zon.
Lijkt hier wel een troebele rivier


Volgende morgen een beetje op tijd er uit om een stukje te gaan lopen. Je kan hier vanuit de gletsjer bereiken, maar dat gaan we niet doen.. te ver.
De motor er achter de dinghy gehangen het was nogal ver. En voeren we even later naar de kant, we parkeerden de boot aan de vloedlijn. In het begin was er nog een pad, maar na een km hield dat op en moesten we zelf de weg zoeken. Deze veranderd nogal door de veranderende rivier. Klimmen en klauteren over riviertjes je weg zoeken en langs soms best steile stukjes.. maar wat een prachtige omgeving, lupinia’s rondom en andere bloemen, alles begint te bloeien deze maand.


Na een bakje koffie en en broodje weer verder en kwamen we bij een flinke rivier, oversteken zou kunnen maar moesten we rare fratsen uithalen.. dus eindpunt. We hadden al 5 km in de benen en terug is 10, genoeg voor vandaag en gingen we weer terug richting boot. 
De zomer nachtzon.. mooi weertje...Waar we om 14.00 het anker ophaalde en koers zette. Plan was het Hrafnsfjördur maar de wind stond er in en zagen we niet zitten dus maar rechtdoor naar het Lónafjördur fjord. Er zijn geen kaarten van, en deden we het op het kaartje van de pilot, Z kant een halve mijl vrij houden en de NW kant dicht bij de kant blijven.. ging goed maar kreeg wel een hartverzakking toen de meter in één keer van 34 meter naar 5,5 ging, en dat 3 keer.. daarna alles weer stabiel. 


Was weer blij dat we er waren, je vaart met je hand op de gashendel en rustig aan.. maar je bent meestal te laat!
We vonden een plekje in de NW kant van het fjord in 8 meter water, we kunnen dichterbij maar houd wel van wat ruimte hier met die draaiende winden.
Ook hier weer een prachtige omgeving wat ook niet te beschrijven valt, je moet dit meemaken. We zaten nog geruime tijd in de warme zon na even te hebben gezwommen en gedoucht. 🌞
Volgende morgen werden we weer wakker met zon? Niet verwacht omdat alles met de avond dicht trok.. nou laten we maar van de mooie gelegenheid gebruik maken en de kant op gaan.. onder het naar de kant roeien kwamen we onze eerste IJslandse zeehonden tegen, erg schuw maar zeker wel nieuwsgierig..
Aan de kant hebben we een prachtige wandeling gemaakt het dal in,

over sneeuw, langs rivieren en rotsen. Wat is het toch mooi hier en vooral met die strak blauwe lucht. Rond een uur of 3 waren we weer bij de rubberboot. En een tijdje later weer aan boord, eigenlijk een beetje stil van alle indrukken.
Bootje laten leeglopen en aan dek gesjord. Morgen gaan we naar Isafjördur, inkopen, wat cultuur snuiven etc.. een weekje havens aandoen daarna hopen we weer wat te kunnen ankeren… dit zit weer in de pocket 
lekker..
We waren door het vlees heen en besloten maar weer een visje te proberen te vangen. 
In het fjord geprobeerd, maar was ff te vroeg. buiten het fjord op 50 mtr laten zakken en net voor ik dacht ik haal op want duurt te lang hapte een mooi kabeljauwtje toe.. je wordt ongeduldig als het langer als 3 minuten duurt.. je wordt hier te veel verwend
Gelijk gefileerd en Joce maakte een lekker kop koffie.
we hadden de motor nog bij want er was weinig wind 
Maar even later zeilden we lekker niet snel, maar we hebben de tijd.

Joce sprong op, walvis!!  huh hier 30 meter diep.. 
en ja naast de boot kwam een rugvinnetje boven. fok ingerold en met alleen het grootzeil er naar toe zien te komen.. ze zijn even onder en je weet niet waar ze bovenkomen.. maar deze keer hadden we mooi zicht er op, en opeens kwam ie vlak achter de boot boven. moeilijk om wat beelden te krijgen maar een klein stukje film hebben we kunnen maken
Joce stond nog voorop te kijken hij was lekker achter 😂
hierna gingen we verder naar de haven die vlakbij was. Het is een flinke plaats met alle voorzieningen.. er komen veel cruiseboten ook.
Bij binnenkomst lagen er twee afgemeerd..
 We voeren naar het haventje aan de binnenkant, maar zoals verwacht was dat allemaal vol. met reizigers voor o.a. Groenland. We konden aan de kop zijn kant van de pier, geen zin in of 3 dik.. 
Dus maakte het anker klaar, een inwoner met een boot zei dat je ook de moorings kan oppikken.. ze zijn nieuwe en sterk en gratis..
Dus lagen we later aan een mooring, even met de boot heen en weer is niet zo erg.
Alles opruimen en even de kant op, vers broodje gehaald etc.. En avonds lag de vers gevangen vis op ons bordje wat is het toch lekker..

Volgende dag een lekker rondje gelopen, naar het Tungudal, daar is nog een watervalletje de Bunárfoss, we liepen daar omhoog  (280 mtr) en kwamen er langs..

vervolgens loop je langs de met bloemen begroeide lawine barricades weer terug naar het dorp, een goede 12 km weer in de benen.. de laatste km begon het te regenen en in de avond zaten we in de boot, de dingy vastgesjord aan dek met af en toe flinke hellingen van de wind, we meette af en toe ruim 45 knoop... wat een vlagen.. dit staat dus niet in het weerbericht...
 Morgen (maandag) weer inslaan van eten. dinsdag weer weg (als het weer het toelaat)
Waar we heen gaan lees je in het volgende blog.Aan de mooring Geen opmerkingen:

Een reactie posten